Impeachment - A demokrata és a republikánus szenátorok a tárgyalásra beidézendő tanúkról vitáznak

Külföld, 2020.01.24

A Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalására esetlegesen beidézendő tanúkról vitáztak pénteki sajtókonferenciájukon a demokrata párti és a republikánus szenátorok.

A demokrata párti szenátorok álláspontját Chuck Schumer, a szenátusban kisebbségben lévő demokraták frakcióvezetője fejtette ki.

Schumer arra kérte republikánus kollégáit, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és szavazzák meg, hogy dokumentumokat kérjenek be a Fehér Háztól és tanúkat idézzenek be a szenátusi tárgyalásra. "A lényeg: az igazságot keressük" - fogalmazott a New York-i politikus, és leszögezte: szerinte ennek kiderítése négy republikánus szenátor felelősségén múlik.

A dokumentumok bekérésének és tanúk beidézésének megszavazásához 51 voks szükséges a szenátusban. A demokratáknak 47 szenátori székük van, tehát négy republikánus politikust kellene meggyőzniük, hogy velük voksoljanak.

Külön tartott sajtótájékoztatójukon a republikánusok nevében Lindsey Graham dél-karolinai szenátor bírálta Schumert. Leszögezte: a demokrata párti politikus képtelen újat mondani, csak a dokumentumok bekérésének és a tanúk behívásának óhaját ismételgeti.

Graham szenátor hangsúlyozta: az impeachment-menedzserek - akik a szenátusi tárgyaláson a Trump elleni vádpontokat és emelletti érveiket terjesztik elő - "nagyon szakszerű, nagyon tiszteletre méltó módon" terjesztik elő ügyüket, csakhogy egy idő után - Graham megfogalmazásában - "zsibbasztóak".

Péntek délelőtt kiadott közleményében a Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham is reagált a demokraták álláspontjára. "Nem a szenátus dolga, hogy eltakarítsa azt, amit a demokraták a képviselőházban csináltak" - írta közleményében Grisham. Hozzáfűzte: Trump elnök ugyan "szeretne" tanúkat, de (...) "jelenleg megpróbálja megvédeni a leendő elnököket attól, hogy ki legyenek téve a mostanihoz hasonló túlkapásoknak".

A tárgyalás pénteki napján a demokrata párti törvényhozók a Trump ellen felhozott másik vádpontot, a kongresszus akadályozásának vádját részletezik.

A csütörtöki tárgyalási napon sok szenátor figyelme lanyhult - írták az amerikai lapok. Ennek kapcsán név szerint említették Rand Paul kentuckyi republikánus szenátort, aki keresztrejtvényt fejtett, Elizabeth Warren demokrata párti politikust, aki az ABC televízió munkatársával papíron társasjátékot játszott, vagy például Jim Rish idahói és Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátorokat, akik elbóbiskoltak a demokraták fejtegetései alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!