TV műsor

Impeachment - Demokrata párti frakcióvezető: Adam Schiff beszéde elbizonytalanított egyes republikánusokat

Külföld, 2020.01.23

A házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek demokrata csoportjának vezetője, Adam Schiff beszéde elbizonytalanított egyes republikánus szenátorokat - vélekedett csütörtöki sajtókonferenciáján Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője.

Schumer dicsérte a Donald Trump amerikai elnök ellen felhozott vádpontokat részletező és ezek megalapozottsága mellett érvelő impeachment-menedzserek szerdai beszédeit, és kiemelte Adam Schiff történelmi idézetekkel és utalásokkal tűzdelt hosszú beszédét.

"Ez talán elültette a kétkedés első magjait, hogy az elnök talán tényleg elkövetett valami nagyon helytelen dolgot" - fogalmazott a demokrata párti szenátor. Majd leszögezte: még csak egy nap telt el az impeachment-eljárás szenátusi tárgyalásából, de az impeachment-menedzserek máris "nagyon magasra állították a lécet" a Trump védelmét ellátó jogászok számára.

Chuck Schumer azt állította: a republikánus szenátorok "csüngtek" Adam Schiffen, amikor beszédét mondta. A sajtókonferenciáról tudósító CBS televízió munkatársa azonban megjegyezte: Schiff beszéde idején több republikánus szenátor is láthatóan elégedetlenségét és felháborodását fejezte ki.

Elemzők szerint a demokrata párti szenátorok azon igyekeznek, hogy a háttérben néhány republikánus szenátort meggyőzzenek és a maguk oldalára állítsanak. Az amerikai sajtóban leggyakrabban Lisa Murkowski alaszkai, Susan Collins Maine-i és Mitt Romney Utah-i szenátorok neve kerül szóba. Murkowski és Collins gyakran ment szembe a Republikánus Párt irányvonalával és döntéseivel és nem egyszer szavazott együtt a demokrata politikusokkal. Mitt Romneyt pedig a kommentátorok szerint a sértettségéből táplálkozó, Trump elleni személyes ellenszenve vezérelheti, hogy ne párttársaival együtt voksoljon majd a tárgyaláson.

Eddig azonban egyikük sem adta tanújelét annak, hogy bármiben is támogatná a demokratákat. Murkowski szenátor szerdán felháborodásának adott hangot és kikérte magának, hogy Jerrold Nadler, a demokraták egyik impeachment-menedzsere azzal vádolta meg a republikánus szenátorokat, hogy "falaznak" Donald Trumpnak. Romney pedig újságíróknak nyilatkozva azt fejtegette, hogy a demokraták teljesen indokolatlanul vádaskodnak az elnök ellen.

Több amerikai elemző - köztük a közszolgálati rádió (NPR) és az AP amerikai hírügynökség elemzői - szerint az impeachment-eljárás politikailag igen kockázatos a demokraták számára. Az AP kommentátora arra is emlékeztetett, hogy a demokraták - tekintettel a választási évre - sokáig vonakodtak is megindítani az eljárást.

A Davosból Washingtonba visszatért amerikai elnök egyébként csütörtök reggel egy sor, dühös hangú Twitter-bejegyzést tett közzé. Trump ismét azzal vádolta meg a demokrata párti törvényhozókat, hogy "hazudnak", és személyesen megtámadta Adam Schiffet is, akit "sunyinak" nevezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!