Iohannis a párt egységének megőrzésére intette a tisztújításra készülő PNL-t

Külföld, 2021.09.25

Klaus Iohannis román államfő egységének megőrzésére intette és a jobboldali kormányzás folytatására bíztatta szombaton a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) a párt tisztújító kongresszusán elmondott beszédében.

A bukaresti Romexpo kiállítási központban rendezett kongresszuson a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök és Florin Citu miniszterelnök pályázik a PNL elnöki tisztségére.

A romániai közéletet négy hónapja uraló, a pártot élesen megosztó hatalmi harc személyeskedő hangvételét Iohannis is kifogásolta, és arra figyelmeztette volt pártját, amelynek éléről 2014-ben államfővé választották, hogy a politikusok közti vagdalkozás aláássa a párt hitelét.

Iohannis szerint a PNL-nek be kell bizonyítania, hogy Románia legfontosabb pártja, nemcsak történelmi múltja miatt, hanem azért is, mert "a liberalizmus elvei az egyedüliek, amelyekre egy európai családjához gyorsan felzárkózó, mélyen demokratikus országot építeni lehet". Úgy vélte: Romániában a liberálisoknak kell a modernizálás és építkezés iránymutatóinak lenniük.

Felidézte: 2020-ban négy év stabilitást ígértek a választóknak, ezért a PNL-nek be kell bizonyítania érettségét, kötelessége meghallgatni választóit és energiáit az ország valós gondjainak megoldására, a strukturális reformok megvalósítására kell fordítania.

Az elnök érett és felelősségteljes magatartásra szólította fel a koalíciós pártokat, burkoltan bírálva a - "partnereivel nyilvános szócsatákat folytató, az első kudarcnál meghátráló" - kormányból kilépett USR PLUS szövetséget. Leszögezte: a kormánynak folytatnia kell munkáját, szerinte ugyanis nincs semmi reális ok a miniszterelnök leváltására vagy lemondására.

Iohannis szerint nemcsak a PNL-nek kell kormányon maradnia, szerinte "lehetőség van arra, hogy Romániának a következő évtizedben jobboldali kormánya legyen". Azt ígérte, a PNL számíthat rá annak a programnak a végrehajtásában, amire a választóktól felhatalmazást kaptak.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében szintén a személyes sérelmek meghaladására, és a koalíciós együttműködés helyreállítására bíztatta európai néppárti testvérpártját. Megállapította: a koalíciós kormányzáshoz türelemre, megértésre és kompromisszumokra van szükség, mert a politikának nem a politikusokról, hanem a választókról kell szólnia.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: Románia problémái nem érnek véget a PNL-kongresszussal. A családok több mint egy harmada bevételeinek felét fogja télen energiaszámlákra költeni, az egészségügyi rendszer sürgős segítségre szorul a koronavírus-járvány miatt, 1967 óta harmadára, 1990 óta csaknem felére csökkent a születések száma, az ország több mint négymillió születte immár külföldön él. Kelemen Hunor a családtámogatási rendszer gyökeres átalakítását és az oktatási rendszer reformját nevezte a bukaresti kormány legfontosabb feladatainak, arra figyelmeztetve partnereit, hogy valójában nem egymással, hanem az idővel versenyeznek.

A jelenlegi jobbközép PNL 2014-ben jött létre a korábban az európai liberális pártcsaládhoz (az akkori ALDE-hoz) tartozó, Klaus Iohannis vezette történelmi PNL és a Traian Basescu akkori jobboldali elnököt támogató, az Európai Néppárthoz tartozó Demokrata Liberális Párt (PDL) összeolvadása következtében. A liberális-konzervatív pártfúzió révén alakult új párt a közel 150 éves múltra visszatekintő Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevét és a PDL néppárti tagságát vitte tovább.

A 2020 decemberében rendezett választásokon a PNL a parlamenti helyek 29 százalékát szerezte meg és az utóbbi években alakult rendszerkritikus USR-PLUS szövetséggel, valamint RMDSZ-szel közösen alakított kormányt.

A PNL tisztújító kongresszusát a szeptember elején kirobbant kormányválság közepette rendezik meg, miután a miniszterelnökkel éles konfliktusba került USR-PLUS kilépett a kormányból és bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a Citu-kabinet ellen.

A PNL ötezer kongresszusi küldötte szombat délután választja meg a párt következő elnökét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!