Iohannis a schengeni tagfelvétel elérését jelölte ki az egyik fő célként a román diplomácia számára

Külföld, 2022.09.06

Klaus Iohannis román államfő azt kérte az ország nagyköveteitől, hogy tevékenyen segítsék az ország schengeni övezethez történő csatlakozásának és az uniós igazságügyi monitoring - az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) - lezárásának elérését, amelyeket az ország fő európai céljainak nevezett.

Az elnök kedden, a román külképviseleti vezetőkhöz intézett üzenetében tért ki erre, ugyanakkor Románia további támogatásáról biztosította Ukrajnát és Moldovát, és történelmi jelentőségűnek minősítette a két európai integrációra törekvő ország tagjelölti státusának elismerését.

A román diplomácia éves értekezlete előestéjén Nicolae Ciuca miniszterelnök egy gazdasági konferencián mondott köszönetet Franciaországnak és Németországnak, amiért a közelmúltban jelezték, hogy támogatják Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A román kormányfő ezzel elsősorban Olaf Scholz augusztus végi, prágai bejelentésére utalt, amikor a német kancellár jelezte: Horvátország, Románia és Bulgária megfelel a teljes jogú schengeni tagság valamennyi technikai követelményének, és a maga részéről "azon fog dolgozni", hogy ezek az országok nyerjék el a teljes jogú tagságot. Júniusban bukaresti látogatásán Emmanuel Macron is azt mondta: Franciaország kiáll Románia mellett a schengeni tagfelvétel kérdésében.

Hétfőn Bogdan Aurescu román külügyminiszter bejelentette, hogy Dánia is csatlakozott a román schengeni tagságot támogató országokhoz. Erről a Bukarestbe akkreditált új dán nagykövet biztosította a román diplomácia vezetőjét. A bukaresti média szerint a korábbi ellenzők közül Hollandia az egyetlen ország, amely nem adott még nyilvánosan zöld utat Románia schengeni csatlakozásának.

Az Európai Bizottság ugyan több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia az uniós belügyminiszterek értekezletének. Mivel több tagország elégedetlen volt a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságával, Románia és Bulgária - eredetileg 2011 tavaszára időzített - schengeni felvételét mindeddig rendre elhalasztották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!