TV műsor

Iohannis: pragmatikus alapon mélyíthető az izraeli-román gazdasági együttműködés

Külföld, 2021.06.08

Románia továbbra is kiemelt, stratégiai jellegű kapcsolatokat ápol Izraellel, pragmatikus alapon szeretné elmélyíteni a két ország gazdasági együttműködését, és támogatja Izrael és az Európai Unió kapcsolatának szorosabbra fűzését.

Erről Klaus Iohannis román államfő beszélt kedden Bukarestben, miután hivatalában tárgyalt Reuven Rivlin izraeli államfővel, aki háromnapos állami látogatásra érkezett Romániába.

Iohannis elismeréssel beszélt az izraeli koronavírus elleni oltáskampány sikeréről, és kifejezte reményét, hogy folytatódni fog az Európai Unió és Izrael között 25 éve kezdődött sikeres együttműködés a kutatás és innováció területén.

A román elnök beszámolt arról, hogy a bukaresti kormány májusban országos stratégiát fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése érdekében, és felidézte, hogy a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) öt évvel ezelőtt, a román elnökség idején fogadta el az antiszemitizmus egységesített meghatározását.

Az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán Iohannis úgy értékelte: mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van békében és biztonságban élni, és a béke reményét hordozó fejleményként üdvözölte a közel-keleti négyes - az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ - tárgyalásait.

Rivlin szerint a két ország baráti és szövetségesi viszont ápol egymással, amelyet "a közös múltra és közös jövőre" alapoz: ezért is fontos volt számára, hogy államfői megbízatásának lejárta előtt meglátogassa Romániát. Úgy értékelte: a romániai zsidóság fontos szerepet játszott romániai zsidó kultúra és a gazdaság fejlődéséért, illetve Izrael állam megalapításáért és fejlődéséért.

Rámutatott: az erőszakos antiszemitizmust, a holokauszt idején elkövetett pogromokat és gyilkosságokat nem lehet elfelejteni, Románia jelenlegi vezetése sokat tett a történelem megismertetéséért, és azért, hogy ilyen borzalmat ne ismétlődhessenek meg.

Felidézte: legutóbb tavaly januárban találkozott Iohannisszal, aki részt vett az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon. Megemlítette: Románia volt az egyetlen az egykori kommunista államok közül, amely nem szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Izraellel az 1967-es hatnapos háború után.

Rivlin kifejezte meggyőződését, hogy Izrael és Románia együttműködése hatalmas lehetőségeket rejt magában mind az állami, mind az oktatási, mind a magánszférában, példaként pedig a vízgazdálkodás, mezőgazdaság, technológia és egészségügy területét emelte ki.

Az izraeli államfő romániai látogatása során Florin Citu román miniszterelnökkel is találkozik, és beszédet mond a román parlamentben. Reuven Rivlint népes üzletember-küldöttség kísérte el romániai útjára, akik a szerdán megrendezendő román-izraeli gazdasági fórumon vesznek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!