Iowa államban jelenleg Biden a legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns

Külföld, 2019.06.10

Iowa államban - ahol az amerikai elnökválasztási folyamat első előválasztását tartják jövőre - egy hétfőn ismertetett felmérés szerint Joe Biden volt alelnök a legnépszerűbb demokratapárti elnökjelölt-aspiráns.

A közvélemény-kutatást a The Des Moines Register című iowai lap készítette, s éppen mivel hagyományosan Iowában tartják az elnökjelöltségre pályázó politikusok első megméretését, vagyis az első előválasztás, a lap felméréseit és állásfoglalásait mindig különös figyelem övezi.

A lap szerint a megkérdezett iowaiak 24 százaléka Joe Bident, az amerikai politika egyik veterán személyiségét, az Obama-kormányzat alelnökét látná legszívesebben a párt elnökjelöltjeként, Bernie Sanders vermonti szenátorra 16 százalékuk voksolna, míg Elizabeth Warren, massachusettsi szenátor a megkérdezettek 15 százalékának támogatását élvezi. A szavazók 14 százaléka választaná elnökjelöltnek Pete Buttigieg polgármestert, aki az indianai South Bend városka első embere. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó többi politikus támogatottsága jóval alacsonyabb. A kaliforniai szenátort, Kamala Harrist az iowaiak 7 százaléka, Amy Klobuchar minnesotai szenátort és Beto O'Rourke texasi politikust pedig a megkérdezetteknek csak mindössze 2 százaléka látná szívesen a párt elnökjelöltjeként.

Vasárnap egyébként az iowai Cedar Rapidsben tartott kampányrendezvényen - ahol a jelöltek támogatására gyűjtöttek pénzt - a 24 demokrata elnökjelölt-jelölt közül 19 jelent meg. Mindegyikük 5-5 percben vázolhatta fel elképzeléseit.

A The Washington Post című lap helyszíni beszámolója szerint a politikusok többnyire egymást támadták. Bernie Sanders például - aki a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben - azt vetette Joe Biden szemére, hogy nem eléggé kemény a Trump-kormányzat elleni fellépéseiben és óvatoskodik, amikor pedig szerinte lényegi változásokat kell meghirdetni az amerikai politikában.

A 37 éves Buttigieg a középnyugati amerikaiak nyugodtabb stílusában ugyan, de szintén Joe Bident támadta. Azon meggyőződését hangoztatta, hogy a volt alelnök ugyan tapasztalt politikus, de a múlt embere, mert - mint fogalmazott - "a demokraták többé nem ígérhetik azt, hogy visszatérnek a kilencvenes évekhez". Leszögezte: "úgy nem arathatunk győzelmet, ha a normalitáshoz visszatérést hirdetjük meg" - mondta, de nem fejtette ki, hogy szerinte mi lenne a demokraták győzelmének receptje.

Joe Biden családi elfoglaltságai miatt nem jelent meg Cedar Rapidsben. A The Washington Post szerint jól is tette, ugyanis párttársai csaknem mindegyike őt támadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!