Iráni atomprogram - Aggódik az EU amiatt, hogy Irán felfüggeszti a megállapodás egyes fejezeteinek alkalmazását

Külföld, 2021.02.25

Az Európai Unió aggodalommal veszi tudomásul Teherán azon döntését, hogy felfüggeszti az iráni atomprogrammal kapcsolatban kötött nemzetközi megállapodás (JCPOA) átláthatóságra vonatkozó rendelkezéseit kiegészítő jegyzőkönyv ideiglenes alkalmazását - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az EU nevében kiadott nyilatkozatában csütörtökön.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a határozat jelentősen korlátozni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra irányuló munkáját, hogy ellenőrizze, Irán nukleáris tevékenysége továbbra is kizárólag békés célokat szolgál.

Borrell kijelentette, az EU teljes mértékben támogatja a NAÜ objektív, független és pártatlan munkájának folytatását Irán kötelezettségvállalásainak nyomon követésére és ellenőrzésére. Irán együttműködése szintén alapvető fontosságú - húzta alá. Kiemelte: az Európai Unió megismétli a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) iránti elkötelezettségét. Eltökélt szándéka, hogy folytassa a nemzetközi közösséggel megkezdett munkát a terv megőrzésének és teljes körű végrehajtásának biztosítására - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, majd visszaállította a szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal és az érintett nagyhatalmakkal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!