Iráni atomprogram - Az atomalku jövőjéről tárgyalnak a szerződés részes államai

Külföld, 2021.04.01

Az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről, az Egyesült Államok esetleges újracsatlakozásáról tárgyalnak videokonferencia keretében a szerződés részes államai pénteken - jelentette be az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, illetve Irán képviselői vesznek részt a "találkozón".

A résztvevők tanácskozásának elsődleges célja, hogy áttekintsék az Egyesült Államok esetleges visszatérésének kilátásait a nukleáris egyezményhez.

Megvitatják továbbá, miként lehet biztosítani a 2015-ben létrejött, Irán atomprogramját szabályozó nukleáris megállapodás teljes körű és hatékony végrehajtását minden részes fél részéről - írták a közleményben.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője üdvözölte a bejelentést, és közölte, kész "kölcsönös lépésekre" az újracsatlakozás érdekében.

Irán 2015-ben egyezett meg európai uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump amerikai elnök többször kikelt a megállapodás ellen, és 2018-ban bejelentette országa kilépését a többhatalmi atomalkuból, mondván, az nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!