Iráni atomprogram - Külügyi szóvivő: Teherán ismét több javaslatot tett a tárgyalások felélesztésére

Külföld, 2022.05.16

Teherán több javaslatot tett az iráni atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket illetően a tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátor iráni látogatása során, és ha Washington reagál, a felek visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz - jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

Az iráni atomprogram létesítményei Az iráni állami televízió által élőben közvetített sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh derűlátóan nyilatkozott Enrique Mora múlt heti teheráni látogatásáról, amely során a koordinátor találkozott Ali Bakeri Kánival, az egyezményről tárgyaló iráni küldöttség vezetőjével, s hozzátette: az iráni fél "több konstruktív javaslatot is tett a tárgyalások előmozdítása érdekében".

Oroszország egyeztetéseken vállalt szerepére kitérve Hatibzadeh úgy vélte, "érthető", ha Moszkva közvetítői szerepe - az ukrajnai háború, valamint a Kreml és a nyugati államok között kialakult ellentét miatt - csökkent.

Leszögezte: az Egyesült Államoknak el kell fogadnia, hogy Irán normalizálja kereskedelmi kapcsolatait a többi országgal.

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben állapodott meg abban, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntető-intézkedéseket. Donald Trump, előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

Hétfői sajtókonferenciáján Hatibzadeh Afganisztánnal kapcsolatban hangsúlyozta: Teherán elvárja a tálib vezetéstől, hogy biztosítsa Afganisztán stabilitását, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ország ne jelentsen fenyegetést a szomszédjaira nézve.

A szóvivő érintette a Libanonban vasárnap rendezett parlamenti választások témáját is, hangsúlyozva, hogy Teherán tiszteletben tartja a libanoniak döntését, s kijelentette, hogy Teherán soha nem próbált beavatkozni az arab ország belügyeibe.

Az előzetes eredmények szerint a választás nyomán meggyengülhetett az Irán-barát Hezbollah több szövetségese, több független, reformpárti jelölt szerzett mandátumot - egy közülük a Hezbollah bázisának számító déli régióban is -, valamint előretört az Irán régiós riválisa, Szaúd-Arábia által támogatott keresztény Libanoni Erők párt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!