Iráni drón- és rakétatámadás - A francia külügyminiszter bekérette a párizsi iráni nagykövetet

Külföld, 2024.04.14

Bekérette hivatalába Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Irán párizsi nagykövetét, hogy "a határozottság üzenetét adja át" az Izrael ellen vasárnapra virradóra elkövetett iráni rakéta- és dróntámadást követően.

Arra kértem a külügyminisztérium szerveit, hogy holnapra hívják be a franciaországi iráni nagykövetet azért, hogy "a határozottság üzenetét adjam át" - mondta a francia diplomácia vezetője vasárnap este a France2 francia közszolgálati televízió híradójában.

"Nem szabad felcserélni a felelősséget" - hangsúlyozta. "Az irániak támadták meg Izraelt (...) 1979 óta Irán az Izrael elleni gyűlöletét tette a diplomáciája középpontjába" - tette hozzá. Teherán korábban bejelentette, hogy bekérette az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy tiltakozzon "az ezen országok egyes tisztviselői Iránnak a cionista rezsim országunk állampolgárai és érdekei ellen irányuló sorozatos akcióira adott válaszát illető felelőtlen álláspontja ellen" - idézte az AFP hírügynökség az a IRNA iráni állami hírügynökségben megjelent teheráni közleményt.

Irán vasárnapra virradóra rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszul arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában. A médiában megjelent értesülések szerint az iráni hadsereg 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte.

A csapás elhárításában az amerikai és a brit hadsereg mellett Franciaország is részt vett azért, hogy megvédje a térségben, Jordániában, az Egyesült Arab Emírségekben és Irakban lévő francia támaszpontokat - mondta a francia külügyminiszter.

"Felelősséget vállaltunk, mert a regionális biztonság szereplői vagyunk" - fogalmazott Stéphane Séjourné. "Az iráni támadás nemcsak Izraelt célozta, hanem aláásta erőink biztonságát és megsértette arab partnereink légterét" - tette hozzá, a katonai feszültség csökkenését szorgalmazva a régióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!