Iráni drón- és rakétatámadás - Az EU és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást - Frissítve

Külföld, 2024.04.14

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy "haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel".

"Minden szereplőnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. "A további vérontást el kell kerülni" - jelentette ki.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Irán "példátlan drón- és rakétacsapása" Izrael ellen komoly eszkalációt jelent. Ez - mint kiemelte - újabb ellenségeskedést robbanthat ki a Közel-Keleten.

"Az EU a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy enyhítse és megállítsa további vérontást" - fogalmazott Metsola.

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást, ami - mint kiemelte - a helyzet példátlan eszkalációját jelenti, és súlyos fenyegetést hordoz a regionális biztonságra nézve.

Az uniós főképviselő az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatban kijelentette: az EU újólag megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. "Ebben a rendkívül feszült regionális helyzetben a további eszkaláció senkinek sem lehet érdeke. Mindenek előtt a lehető legnagyobb önmérsékletre szólítunk fel" - fogalmazott.

Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon a helyzet enyhítéséhez és a régió biztonságához, és e célból szoros kapcsolatot tart fenn valamennyi féllel - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. "Létfontosságú, hogy a közel-keleti konfliktus ne fajuljon el, és ne kerüljön ki az irányítás alól" - fogalmazott a NATO szóvivője.

Vasárnap virradóra Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki a zsidó állam felé, az eszközöket szinte kivétel nélkül még a levegőben elfogta és megsemmisítette az izraeli légvédelem. A lehulló törmelékektől egy gyerek sérült meg súlyosan, illetve kisebb károk keletkeztek a Nabatim légibázison. Irán jogos önvédelemnek nevezte a támadást, válaszul arra a két héttel ezelőtti légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!