Iráni drón- és rakétatámadás - Az ukrán elnök elítélte a támadást

Külföld, 2024.04.14

Elítélte az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadásokat vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki párhuzamba helyezte azokat az Ukrajnát érő orosz csapásokkal.

"Mi Ukrajnában nagyon jól ismerjük az Oroszországból érkező hasonló támadások szörnyűségét, ugyanazokat a Sahid drónokat és orosz rakétákat, ugyanazt a taktikát, amely nagyszabású légicsapásokból áll" - írta az államfő az X portálon.

Véleménye szerint mindent meg kell tenni a feszültség további növekedésének megelőzése érdekében a Közel-Keleten. "Irán lépései az egész régiót és a világot fenyegetik, ahogy Oroszország cselekedetei magukban hordozzák a háború kiszélesedésének kockázatát. A két rezsim nyilvánvaló együttműködésére a terror terjesztésében határozott és egységes választ kell adnia a világnak. A Sahid drónok a terror eszközei ugyanúgy a Közel-Kelet, mint Európa egén" - hangsúlyozta. Hozzátette: "ezeknek a drónoknak a hangja ébresztő kell legyen a szabad világ számára, hogy csakis az egység és az elszántság menthet életeket és akadályozhatja meg a terror terjedését".

Zelenszkij cselekvést sürgetett, és arra figyelmeztetett, hogy "a szavak nem állítják meg a drónokat és nem lőnek le rakétákat". "Meg kell erősíteni a biztonságot, és határozottan szembe kell szállnunk mindazokkal, akik a terrort akarják új normává tenni. Elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok kongresszusa megtegye a szükséges lépéseket Amerika szövetségeseinek megerősítésére ebben a kritikus időszakban" - sürgette az ukrán elnök.

Az ukrán külügyminisztérium honlapján kiadott közleményében ítélte el a támadást, kiemelve, hogy ez példátlan mértékben növelheti a feszültséget a régióban. "Az ilyen cselekedetek teljesen elfogadhatatlanok, felelőtlenek, és a közel-keleti feszültség példátlan növekedésének kockázatát hordozzák magukban. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a konfrontáció ne fajuljon nagyobb regionális konfliktussá! Ez a támadás ismét bizonyítja annak fontosságát, hogy a szabad világ összes erejét mozgósítani kell a demokrácia globális határainak védelmében" - írta a külügyi tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!