Ismét el kellett napolni a szlovák parlament ülését néhány ellenzéki képviselő obstrukciója miatt

Külföld, 2020.02.19

Másodszor napolta el a törvényhozás aktuális ülését Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke szerdán, mivel néhány, frakción kívüli ellenzéki liberális képviselő elfoglalta a szószéket, ellehetetlenítve az ülést, melynek napirendjén néhány népjóléti intézkedés és az elsősorban a családon belüli erőszak elleni fellépéssel foglalkozó isztambuli egyezmény elutasítása szerepel.

A 150 fős szlovák parlament rendkívüli ülését eredetileg keddre hívta össze a házelnök, de miután 6 ellenzéki képviselő elfoglalta a szószéket, és többszöri felszólításra sem hagyta el az üléstermet, Andrej Danko szerdára napolta el az ülést. Mivel szerdán az obstrukció megismétlődött, az ülést ismét elnapolták, ezúttal csütörtökre.

Az ülés napirendjén négy, a kormány által indítványozott előterjesztés szerepel. Kettő közülük népjóléti intézkedés, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, illetve a családi pótlék emeléséről szól. A harmadik korlátozná azoknak a természetes személyeknek a körét, akiknek fizetniük kell az autópálya használatáért.

A negyedik előterjesztés az isztambuli egyezmény elutasítását célozza. Erről a - részben a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó, de több erősen vitatott részt is tartalmazó - dokumentumról már korábban elfogadott egy - azt de facto elutasító - határozatot a pozsonyi törvényhozás, de később kiderült, át kell fogalmazni ahhoz, hogy kiindulási alap lehessen az egyezményen szereplő szlovák aláírás visszavonásához.

Az egyezményt Iveta Radicová liberális kormányának idején, 2011 májusában írták alá, de Szlovákia, számos más európai országhoz hasonlóan, nem ratifikálta, és a parlament tavaly a ratifikációs folyamatot is leállította. A múlt héten pedig Peter Pellegrini szlovák kormányfő bejelentette, hogy visszavonják az egyezményen szereplő aláírást. Ez eddig még nem történt meg, mivel ezt a lépést formailag Zuzana Caputová államfőnek kellene bejelentenie az Európa Tanácsnak, ő azonban ettől - a vonatkozó parlamenti határozat nem egyértelműnek mondott megfogalmazására hivatkozva - elzárkózott.

Az aktuális parlamenti ülés lefolytatását hat, frakción kívüli, ellenzéki liberális képviselő akadályozta meg azzal, hogy elfoglalták a szószéket, amelyet a házirend a felszólalások kizárólagos helyeként jelöl meg. Az obstruáló képviselőket a sok pártot megjárt Miroslav Beblavy vezeti, aki egy már megszűnt párt listáján került be a törvényhozásba, jelenleg pedig annak az Együtt - Polgári Demokrácia nevű, parlamenten kívüli liberális pártnak az elnöke, amely a február végére kitűzött parlamenti választáson koalícióban indul az ugyancsak liberális Progresszív Szlovákia nevű párttal, amelyet megválasztása előtt Zuzana Caputová vezetett. A Beblavy köré csoportosuló képviselők azt állítják, hogy a parlament rendkívüli ülését - két héttel a választások előtti időpontra - szabálytalanul hívták össze, s azt követelik, hogy ezt az alkotmánybíróság vizsgálja meg. A hat képviselő obstrukcióját egyetlen parlamenti frakció sem támogatta. Robert Fico, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány elnöke szerdai sajtótájékoztatóján az akciót szomorúnak és őrültségnek nevezte. Andrej Danko ugyanezeket az eseményeket "mérhetetlen szégyennek" minősítette.

Egyelőre legalábbis kérdéses, hogy a pozsonyi törvényhozás csütörtökön folytatni tudja-e a munkáját, tekintve, hogy az akciózó képviselők már jelezték, továbbra sem állnak el ezen szándékuktól. Bár a múltban már nem egy példa volt arra a pozsonyi parlamentben, hogy képviselők akár a házirendet megsértő tevékenységet folytassanak, ennek a megakadályozására azonban a házelnöknek vajmi kevés eszköze van. A szlovák parlamentben ugyanis nincs őrség, amely az ülésterem elhagyására felszólított képviselőket kivezetné, így azok ilyen esetekben vagy eleget tesznek a házelnök felszólításának, vagy nem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!