Ismét rekordmennyiségű kokaint foglaltak le tavaly a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben

Külföld, 2024.01.17

A belgiumi Antwerpen kikötőjében lefoglalt kokain mennyisége tavaly új rekordot döntött - közölték szerdán az illetékes hatóságok.

A flandriai városban mintegy 116 tonna kokaint foglaltak le, ami 5 százalékos növekedést jelent a 2022-es rekordhoz képest - nyilatkozta Vincent van Peteghem belga pénzügyminiszter a hollandiai Vlissingen városában tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Aukje de Vries, az ügyvivő holland kormány pénzügyi államtitkára arról számolt be, hogy a rotterdami kikötőben 2023-ban csaknem 60 tonna kokaint foglaltak le, ami szintén jelentős - mintegy 10 százalékos - növekedést mutat a tavalyelőtt lefoglalt mennyiséghez viszonyítva.

A holland hatóságok tavaly augusztusban nagyszabású rajtaütést hajtottak végre, amikor egy Ecuadorból érkező banánszállítmányba rejtett több mint 8 tonna kokaint fedeztek fel - ez volt az eddigi legnagyobb szállítmány.

A belga és a holland vámhatóságok intenzíven együttműködnek a kábítószer-csempészet elleni küzdelemben. A holland vámhatóság búvárcsapata például Antwerpenben tevékenykedik, és a két ország a Latin-Amerikával való együttműködésben is összefog.

A belga szövetségi rendőrség közölte, hogy 22 embert, köztük három rendőrt is letartóztattak egy nagyszabású kábítószer-ellenes akcióban. A hatóságok mintegy 350 rendőrt vetettek be főként Brüsszelben és Antwerpenben, és 45 házkutatást tartottak, amelyek során készpénzt, luxusjárműveket és egy kézifegyvereket foglaltak le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!