Ivica Dacic eddigi külügyminiszter lett az új szerb házelnök

Külföld, 2020.10.22

A Szerbiai Szocialista Párt elnökét, a 2014 óta külügyminiszterként dolgozó Ivica Dacicot választották meg a szerbiai képviselőház új házelnökének csütörtökön Belgrádban.

A június 21-i parlamenti választáson a Szerbiai Haladó Párt elsöprő győzelmet aratott, és a 250 képviselői helyből 188-at szerzett meg. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett 31 mandátummal. 11 képviselője lett az Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó által vezetett Győzelem Szerbiának elnevezésű listának. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kilenc képviselővel rendelkezik a következő időszakban, emellett az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhetett be a parlamenti padsorokba.

A parlament augusztus 3-án tartotta alakuló ülését, ám a képviselők csak hitelesítették a megbízatásukat, nem választották meg a házelnököt és helyetteseit. Erre csütörtökön került sor, amikor a házelnök Ivica Dacic lett, a hat alelnök egyikének pedig Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét választották meg.

Ivica Dacic a többpártrendszer szerbiai bevezetése óta aktív szereplője a közéletnek, a diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic által alapított Szerbiai Szocialista Pártnak már a megalakulása óta tagja, és az utóbbi mintegy három évtizedben majdnem mindig kormánypozícióból politizált, csak néhány évig ült az ellenzék soraiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!