Izrael-palesztin - A szentszéki államtitkár szerint a konfliktus a keresztények meneküléséhez vezet, és messzinek tűnik a megoldás az ukrán-orosz harctéren is

Külföld, 2023.11.17

A világ a feje tetejére állt, és hátrafele halad, a józan ész helyett ismét fegyverekkel igyekeznek megoldani a problémákat - jelentette ki a jelenlegi közel-keleti fegyveres konfliktusról és az ukrajnai háborúról Pietro Parolin bíboros a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban pénteken. Vatikáni források szerint Ferenc pápa fogadja azoknak a túszoknak a családtagjait, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet hurcolt el október elején.

A Reuters hírügynökség vatikáni forrásokból egy értesült, hogy a katolikus egyházfő szerdán, az általános audiencia előtt fogadja 12 izraeli túsz családtagját.

Pietro Parolin annyit mondott csupán, hogy dolgoznak az esetleges találkozón.

A vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin hangoztatta, Ferenc pápa mély döbbenettel és értetlenséggel követi az eseményeket.

"Teljesen érthetetlen, hogy a számos területen hatalmas fejlődést elért világunkban miként haladhatunk visszafelé, (...) úgy tűnik, hogy a józan ész nem képes megoldani a problémákat. Borzalmas arra gondolni, hogy ismét a háborút használjuk megoldási eszközként a nemzetek közötti vitákban, és az erősebb joga a jog erejét helyettesíti" - mondta Pietro Parolin.

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban a szentszéki államtitkár elmondta, hogy a felektől garanciákat kaptak a Gázai övezetben élő keresztények biztonságát illetően, de hozzátette, "tudni való, hogy harci helyzetben nincsen különbségtétel".

Úgy vélte, hogy a Közel-Keleten terjedő háborús helyzet további menekülésre készteti a keresztény közösségi tagjait, akik már eddig is tömegesen hagyták el a térséget.

Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása érdekében a túszok szabadon engedését sürgette, tűzszünet bevezetését, a humanitárius segélyek célba érését, valamint a sebesültek ellátását. Pietro Parolin hangoztatta, hogy a Szentszék több térségbeli országgal folytat egyeztetést a konfliktus befejezése érdekében. Megjegyezte, azon dolgoznak, hogy a nemzetközi közösség együttműködésével izraeliek és palesztinok tárgyalóasztalhoz üljenek.

A bíboros elítélte a Gázában található kórházak elleni támadásokat. Kifejtette, hogy a kórházak és vallási imahelyek sértetlensége a nemzetközi jog egyik alapelőírása.

A "jelenlegi sötét és árnyakkal teli" helyzetben Pietro Parolin a remény fényének nevezte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját.

"Félek az antiszemitizmustól, mert olyan szörny, amely minden egyes alkalommal megpróbál újraéledni. Láttuk, milyen következményei voltak, és milyen tragédiához vezetett az utóbbi évszázadban. Olyan veszély, amely folyamatosan leselkedik, ezért a figyelmünk nem lankadhat" - mondta Pietro Parolin.

Ami az ukrajnai háborút illeti, Parolin úgy vélte, "sajnos jelenleg nincsen nagy távlata a konfliktus megoldásának".

Hozzátette, Ferenc pápa nem mondott le arról, hogy ellátogasson Kijevbe, bár ennek az utóbbi időben gyengült a lehetősége. "Ha a látogatás feltételei adottak lesznek, a pápa elutazik Kijevbe" - jelentette ki a bíboros.

Hangoztatta, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak nem szabad háttérbe szorítania az ukrajnai háborút. Parolin bíboros szerint a média feladata, hogy továbbra is reflektorfényben legyen az ukrajnai helyzet.

Ferenc pápa ukrajnai megbízottja, Matteo Zuppi bíboros, az olasz püspöki kar elnöke, csütörtök este a La7 televíziónak azt mondta, a Vatikán folytatja humanitárius misszióját, amellyel az Oroszországba szállított ukrán gyermekek hazatérését kívánja elérni. Úgy vélte, hogy a közel-keleti helyzet az ukrajnai háború alakulását is befolyásolhatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!