Izrael-palesztin - Brüsszel: egy izraeli légicsapásban életét vesztette egy belga segélyszervezet munkatársa

Külföld, 2024.04.25

Életét vesztette a gázai Rafah palesztin várost érő egyik izraeli légicsapásban egy belga segélyszervezet 33 éves munkatársa és annak 7 éves kisfia - jelentette be Caroline Gennez belga fejlesztési miniszter csütörtöki sajtóközleményében.

"Mély szomorúsággal és elszörnyedéssel értesültünk Abdallah Nabhan kollégánk és hétéves fia, Dzsamál haláláról, akik szerda este vesztették életüket, miután az izraeli hadsereg légicsapást hajtott végre Rafah keleti részén" - írta a miniszter.

A közlemény szerint Abdallah Nabhan az Enabelnél, a belga szövetségi kormány fejlesztési ügynökségénél állt alkalmazásban, és egy kisvállalkozásfejlesztési projekt keretében tevékenykedett a Gázai övezetben.

A miniszter hozzátette, hogy a légicsapásban, amely összesen hét ember életét követelte, munkatársuk apja, bátyja és hatéves unokahúga is életét vesztette. A támadás egy házat ért, amelyben 25 ember tartózkodott, főként olyanok, akiket a Gázai övezet más részeiből telepítettek ki az izraeli erők hadműveleteit követően.

"A polgári infrastruktúra és az ártatlan civilek elleni bombázások ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal és a háborús törvényekkel. Az izraeli kormányt nyomasztó felelősség terheli" - hívta fel a figyelmet Caroline Gennez.

Jean Van Wetter, az Enabel igazgatója közleményében úgy vélte: Izrael durván megsértette a nemzetközi humanitárius jogot.

"Elfogadhatatlan, hogy mindez már régóta így megy, és büntetlenül marad. Tragikus, hogy ártatlan civilek esnek áldozatul ennek a konfliktusnak. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy véget vessünk az erőszaknak" - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!