Izraeli-palesztin - A Biztonsági Tanács pénteken szavazhat az új amerikai határozati javaslatról

Külföld, 2024.03.21

Az ENSZ Biztonsági Tanács pénteken reggel szavazhat az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatról, amely tűzszünetet sürget az Izrael és Hamász közötti harcokban - jelentette be az Egyesült Államok ENSZ diplomatája csütörtökön, amit Izrael ENSZ nagykövete is megerősített.

Nate Evans, az amerikai ENSZ képviselet szóvivője szerint az Egyesült Államok az elmúlt hetekben a BT tagjaival egy olyan határozaton dolgozott, amely támogatja a jelenleg is zajló diplomáciai erőfeszítéseket azonnali tűzszünetre egy túszalku részeként. Ez a Hamász fogságában lévő foglyok szabadon engedéséhez vezethet, valamint segítené a gázai humanitárius szállítások felgyorsítását is.

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője csütörtökön az amerikai határozati javaslatról úgy fogalmazott, hogy azzal Izrael "együtt tud élni", mert nem tartalmaz azonnali tűzszüneti követelést, hanem a túszok elengedéséhez köti a harcok szüneteltetését. A diplomata reagálásában azt hangoztatta, hogy általános fenntartásai ugyanakkor vannak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok az ENSZ BT elé viszi az izraeli ügyet.

Az Egyesült Államok februárban megvétózta az Algéria által előterjesztett, szintén tűzszünetről szóló határozati javaslatot, amit akkor Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet azzal indokolt, hogy az veszélyeztette volna a már akkor is zajló, szavai szerint "érzékeny" egyeztetéseket.

Antony Blinken külügyminiszter csütörtökön Kairóban arról nyilatkozott, hogy a tárgyalásokon az Izrael és a Hamász közötti szakadék kisebb, mint korábban, de még "valós kihívások vannak" a fegyverszünetet és annak fejében a foglyok elengedését célzó egyeztetéseken.

Az amerikai Képviselőház elnöke csütörtökön bejelentette, szeretné meghívni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy tartson beszédet a Kongresszusban. A republikánus Mike Johnson a CNBC televízió vendégeként elmondta, hogy az amerikai törvényhozás két háza előtti felszólalásról lenne szó, de a részleteken és lehetséges időponton még dolgoznak.

Chuck Schumer, a Szenátus demokrata többségének vezetője úgy reagált, hogy támogatja az elképzelést az izraeli kormányfő beszédét illetően, és hozzátette, hogy Izraelnek nincs erősebb szövetségese az Egyesült Államoknál, ez a szövetség bármely elnök és bármely miniszterelnök felett áll.

Chuck Schumer egy hete a Szenátusban tartott felszólalásában előrehozott választásokat és Benjamin Netanjahu leváltását sürgette, akit akadálynak nevezett a közel-keleti rendezés és kétállami megoldás útjában. Szavai éles kritikát váltottak ki republikánus részről, valamint az izraeli kormány felől.

Benjamin Netanjahu is bírálta a nyilatkozatot, szerdán videokonferencia keretében mondott beszédet a Szenátus republikánus tagjainak rendezvényén, akik előtt megismételte, hogy a vezető demokrata szenátor szavait "helytelennek" tartja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!