Izraeli-palesztin - A brit kormányfő összehívta a rendkívüli helyzetekben ülésező tanácskozó testületet

Külföld, 2023.10.09

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó testületét (COBRA) a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után kialakult helyzet áttekintésére.

Brit kormányzati források a BBC közszolgálati médiatársasággal hétfőn közölték, hogy az eddigi adatok szerint "tíznél több" brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.

A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan. A 20 éves Nathanel Young az izraeli hadseregben szolgált, és a Hamász támadása utáni harcokban vesztette életét.

A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.

A külügyminisztérium hétfőn közzétett, felülvizsgált utazási útmutatója arra szólítja fel a briteket, hogy ha nem elengedhetetlenül szükséges, semmiképpen ne utazzanak Izraelbe. A minisztérium tájékoztatása felhívja a figyelmet arra is, hogy az izraeli hatóságok a jelenlegi helyzetben gyors intézkedéssel lezárhatják az ország nemzetközi határait, beleértve a repülőtereket.

Hétfői nyilatkozatában Rishi Sunak kijelentette: Nagy-Britannia az Izraellel legerősebb szövetségesi viszonyt fenntartó országok közé tartozik, és folyamatos segítséget nyújt az izraeli kormánynak a Hamász támadása nyomán előállt helyzet kezelésében.

A brit kormányfő részletek említése nélkül úgy fogalmazott: Nagy-Britannia eddig is ellátta Izraelt olyan eszközökkel, amilyeneket Izrael az elmúlt két napban saját védelmében használt.

Sunak hozzátette: beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és biztosította őt arról, hogy London továbbra is megad minden olyan segítséget, amelyre Izraelnek szüksége van, "legyen szó diplomáciai, hírszerzési vagy biztonsági támogatásról". Elmondta azt is, hogy még hétfőn összeül az ő elnökletével a különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testület (COBRA).

E testület értekezleteinek eredményéről a brit kormány rendszerint nem ad részletes utólagos tájékoztatást.

Az észak-londoni Golders Green kerületben, a londoni zsidó közösség legnagyobb lélekszámú központjában hétfőn "Free Palestine" (Szabad Palesztina) felirat jelent meg az egyik helyi vasúti felüljáró tartószerkezetén.

A közelben egy gázpalackkal betörték egy kóser étterem üvegajtaját, de a rendőrség közleménye szerint a vizsgálat arra vall, hogy nem antiszemita indíttatású támadásról, hanem közönséges betörésről van szó.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) ugyanakkor hétfői közleményében hangsúlyozta: a múltbeli tapasztalatok alapján biztosra vehető, hogy az Izraelben elkövetett hétvégi terrortámadások után meredeken emelkedni fog az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában.

A CST éppen ezért részletes tárgyalásokat tartott Suella Braverman brit belügyminiszterrel, Tom Tugendhattal, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkárával és számos magas rangú rendőri vezetővel - áll a szervezet hétfői tájékoztatásában.

Suella Braverman az X (korábbi nevén Twitter) portálon már előző nap hangsúlyozta: valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen.

Braverman is bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a Community Security Trust (CST) vezetőivel, és biztosította őket arról, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtesz a zsidó közösség megvédése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!