Izraeli-palesztin - A római zsidó közösség az emlékezet napjára meghirdetett palesztinbarát tüntetés elhalasztását kérte

Külföld, 2024.01.24

Mindenki számára vereség lenne, ha palesztinbarát tüntetést tartanának a január 27-i nemzetközi holokauszt emléknapon - hangoztatta Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke szerda este.

Victor Fadlun felszólította az országos és városi hatósági szerveket, hogy "állítsák le ezt a szégyent".

Érthetetlennek nevezte, hogy a Rómában szombatra meghirdetett palesztinbarát tüntetés engedélyt kapott.

A megmozdulást az úgynevezett palesztin diákok mozgalma hirdette meg szombat délutánra: a tervezett menet a belvárosból a lateráni Szent János-bazilika előtti térig kíván vonulni.

"Felelősséget és józan észt szorgalmazunk. Az egyetlen lehetséges döntés az, hogy az intézmények nemet mondanak az emlékezet napjára meghirdetett antiszemita menetre" - hangoztatta Victor Fadlun.

Hozzátette, hasonló kezdeményezések gyakran torkolltak gyűlölettel teli találkozókba, melyeken a zsidók meggyilkolását hirdették, izraeli zászlókat égettek el, valamint rendőrökre támadtak.

Megjegyezte, hogy a tüntetés engedélyezése nem vette figyelembe a közrendre és közbiztonságra vonatkozó esetleges következményeket.

A római belügyminisztérium minél gyorsabb választ ígért a római zsidó közösség vezetőjének felhívására.

Olaszországban a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i támadása óta majdnem minden szombaton és vasárnap palesztinbarát tüntetéseket tartanak. A legutóbbi január 20-án vonult végig Vicenza városában: a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban a hatóságok tíz embere sérült meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!