Izraeli-palesztin - A Templomhegyre látogatott az izraeli nemzetbiztonsági miniszter, Jordánia tiltakozik

Külföld, 2024.05.22

Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter a Jeruzsálem óvárosában fekvő Templomhegyre, az Al-Aksza mecsethez látogatott szerdán, ami miatt Jordánia tiltakozását fejezte ki.

A jobboldali Zsidó Erő párt élén álló Bengvír az Izrael és a Hamász közötti Falak Őrzője hadművelet befejezésének harmadik évfordulóján tett sétát az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén.

"Izrael népének legszentebb, csak Izraelhez tartozó helyéről azt mondom: ma este újabb tanúvallomást fogunk kapni arról, hogy miért kell teljesen megsemmisíteni a Hamászt" - üzente Bengvír az Al-Aksza mecsetnek otthont adó, arab nevén Haram as-Sarif téren rögzített videofelvételen.

Bengvír Spanyolországhoz, Írországhoz és Norvégiához fordult, melyek szerdán bejelentették a palesztin állam elismerését, és azt mondta, hogy "megjutalmazzák a gengsztereket, gyilkosokat és bántalmazókat". "Nem engedjük meg a palesztin állam kikiáltását" - szögezte le a miniszter.

Ajmán Szafadi, az Izraellel megkötött egyezmények alapján az Al-Aksza felett a vallási felügyeletet ellátó Jordánia külügyminisztere az izraeli nemzetbiztonsági miniszter szerdai látogatását a Templomhegyen az al-Aksza mecset elleni támadásnak, valamint provokatív cselekedetnek nevezte. Szafadi azt is kijelentette, hogy üdvözli Norvégia, Írország és Spanyolország döntését a palesztin állam elismeréséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!