Izraeli-palesztin - A túszalkuról tárgyalt Jeruzsálemben az amerikai külügyminiszter

Külföld, 2024.06.10

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti túszalkuról és fegyverszünetről tárgyalt hétfőn Jeruzsálemben.

Blinken nyolcadszor látogatott Izraelbe a Hamász október 7-i terrortámadása óta, ahol ezúttal a másfél hete bemutatott, háromszakaszosra tervezett tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről tárgyalt az izraeli vezetőkkel.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy jelenleg a Hamászra gyakorol nyomást a feltételek elfogadása érdekében. Jeruzsálemben a gázaiaknak nyújtott humanitárius segélyek növelését is szorgalmazta, s a gázai övezeti hadműveletek idején a civilek lehető legnagyobb védelmének fontosságát hangsúlyozta.

Blinken megbeszélést tartott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a jeruzsálemi kormányfői hivatalban, amely közölte, hogy a tárgyaláson részt vett Ron Dermer stratégiai ügyek minisztere, Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó, és Derek Chollet, Blinken tanácsadója. Joe Biden amerikai elnök kormánya azt fontolgatja, hogy külön megállapodást hoz létre a Hamásszal csak az amerikai állampolgárságú öt élő és három halott túsz átadásáról, amennyiben a százhúsz élő, illetve halott izraeli átadásáról folyó tárgyalások Izrael és a Hamász között zsákutcába jutnának.

"Izrael örömmel fogad minden olyan kísérletet, amely az elraboltjaink kiszabadítására irányul" - közölte erről a tervről a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal hétfő délután.

Az amerikai diplomácia vezetője találkozik többek közt Jiszrael Katz külügyminiszterrel, Joáv Galant védelmi miniszterrel, de Beni Ganzzal, a Nemzeti Tábor párt vezetőjével, aki vasárnap lépett ki a kormányból, valamint Jaír Lapiddal, az ellenzék vezetőjével is.

Blinken korábban Kairóban járt, ahol Egyiptom elnökével, Abdel-Fattah esz-Szíszivel megvitatta a tűzszünet és túszalku megállapodásának erőfeszítéseit, valamint tárgyaltak a válságba jutott egyiptomi-izraeli kapcsolatok megoldásáról, illetve a Gázai övezet és Egyiptom közötti határátkelő megnyitásának kérdéséről Rafahban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!