Izraeli-palesztin - Aggályát fejezte ki a polgári áldozatok sokasága miatt az orosz és az egyiptomi elnök

Külföld, 2023.11.14

Mélységes aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok számának példátlan növekedése miatt a Gázai övezetben Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök - közölte kedd este a Kreml sajtószolgálata a két államfő telefonbeszélgetéséről beszámolva.

A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megvitatta a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult rendkívül kiélezett helyzetet és mély aggodalmát fejezte ki az áldozatok számának példátlan növekedése miatt a polgári lakosság körében, beleértve több ezer nőt és gyereket.

Putyin megköszönte Egyiptom átfogó segítségét az orosz állampolgárok Gázai övezetből való evakuálásában.

A felek hangsúlyozták a vérontás mielőbbi beszüntetésének, a túszok szabadon bocsátásának és a gázai polgári lakosság akadálytalan humanitárius segélyezésének alapvető fontosságát. Egyetértettek abban, hogy a térségben kialakult helyzetet egy független, Izraellel békében és biztonságban együtt élő, független palesztin állam létrehozása révén kell megoldani, az általánosan elismert nemzetközi jog alapján. A két elnök megállapodott a kapcsolattartás folytatásában.

A rafahi határátkelőn vasárnap és hétfőn összesen 169 orosz állampolgár távozott a Gázai övezetből Egyiptomba, ahonnan repülőgéppel szállították őket tovább Oroszországba. Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője kedden a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy a tárca egyiptomi munkacsoportja Rafahnál addig marad, amíg az utolsó orosz is el nem hagyja a Gázai övezetet.

Közölte, hogy jelenleg két orosz Il-76-os repülőgép van Kairóban, amelyek azonnal képesek legalább 300 embert hazaszállítani. Korábban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy több mint ezer ember jelentkezett a Gázai övezetből való evakuálásra, zömmel orosz állampolgárok, köztük 300 kiskorú.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!