Izraeli-palesztin - Az amerikai fegyverek jogszerű használatára kötelezte magát az izraeli védelmi miniszter

Külföld, 2024.03.15

Az amerikai fegyverek nemzetközi joggal összhangban lévő használatára kötelezte magát Joáv Galant izraeli védelmi miniszter Washingtonhoz intézett levelében.

A tárcvezető csütörtökön írta alá a levelet, melyben kötelezettséget vállalt a fegyverek jogszerű használatára a gázai harcokban, miután Joe Biden amerikai elnök kormánya felszólította Izraelt, hogy március közepéig adjon át nekik egy ilyen tartalmú kötelezvényt. Galant azt is vállalta, hogy Izrael megengedi az Egyesült Államok támogatta humanitárius segélyek beavatkozás nélkül bejutását a Gázai övezetbe. Biden február 8-án új nemzetbiztonsági memorandumot írt alá, melynek értelmében megkövetelték Izraeltől a kötelezettségvállalás elfogadását.

Noha az amerikai nemzetbiztonsági memorandum nem nevezte meg kifejezetten Izraelt, a demokrata szenátorok nyomására új politikát alakítottak ki, miután a szenátorok aggodalmukat fejezték ki az amerikai fegyverek gázai bevetése miatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszternek március 25-ig kell tájékoztatnia az amerikai kongresszust arról, hogy megbízhatóak-e az izraeli vállalások. Ha Blinken nem hagyja jóvá a levelet, akkor késlekedhetnek az Izraelnek szánt amerikai fegyverek.

Az izraeli hadikabinet az amerikai kérésre válaszul hatalmazta fel a védelmi minisztert a kötelezettségvállalási nyilatkozat aláírására, melyet átadtak Jack Lowe-nak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének.

Biden elnök február eleji memoranduma szerint mielőtt amerikai fegyvereket szállítanak bármely országnak, az adott országnak írásos és megbízható kötelezettséget kell vállalnia, hogy ezeket a fegyvereket csak a nemzetközi joggal összhangban használja, valamint hogy engedélyezi, és nem zavarja az amerikai humanitárius segélyek szállítását vagy az amerikai támogatásban részesülőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!