Izraeli-palesztin - Az amerikai kormányzat tanulmányozza a jelentést a segélymunkásokat érő csapásról

Külföld, 2024.04.06

Az amerikai kormányzat tanulmányozza az izraeli vizsgálati összefoglalót a Gázában dolgozó segélymunkásokat érő keddi katonai csapásról - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, csak az alapos áttekintés után lehet megfogalmazni véleményt, minden korábbi nyilatkozat elhamarkodott volna. Az illetékes kijelentette, hogy nincs olyan amerikai kezdeményezés, amely másik vizsgálatra irányulna.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Brüsszelben korább elhangzott felszólítását pontosította, ami "független, átfogó és teljesen nyilvános" vizsgálatról szólt. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint nincs szó másik vizsgálatról, a külügyminiszter a később megjelent izraeli jelentésre utalt.

Antony Blinken pénteken azt is fontosnak mondta, hogy Izrael teljes felelősséget vállaljon a történtekért, a felelősöket pedig elszámoltassa.

John Kirby Washingtonban újságírók előtt Joe Biden elnök és Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette, hogy hetek, hónapok óta növekszik a frusztráció a Fehér Házban annak láttán, hogy további civilek esnek áldozatul, és polgári infrastruktúrában esnek károk az izraeli katonai műveletek során a Gázai övezetben.

Azt ugyanakkor hozzátette, nincs olyan szándék, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, hiszen független országról van szó, amely maga dönt katonai lépéseiről. Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai-izraeli egyeztetések témája - jegyezte meg John Kirby

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője csütörtökön sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy amennyiben nem látnak változást az izraeli cselekedetekben, akkor az amerikainak kell változtatniuk tetteiken. Ugyanezen a sajtótájékoztatón azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok támogatása Izrael önvédelme iránt szilárd és nem fog meginogni.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken New York-ban nyilatkozott a történtekről, és független vizsgálatokat és kézzelfogható változtatásokat sürgetett.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet konvoját Hamász fegyveresekként azonosították, ezért történt meg a hét emberéletet követelő katonai csapás.

Amerikai illetékesek pénteken arról is beszámoltak, hogy készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt. A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés "elkerülhetetlen", miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!