Izraeli-palesztin - Az Egyesült Államok közel-keleti humanitárius ügyekért felelős különmegbízottat nevezett ki

Külföld, 2023.10.15

Közel-keleti humanitárius ügyekért felelős amerikai különmegbízottat nevezett ki a Fehér Ház - jelentette be az amerikai külügyminisztérium vasárnap.

A közlemény szerint Joe Biden amerikai elnök megbízása alapján David Satterfield korábbi nagykövet vezeti az amerikai diplomáciai munkát a gázai humanitárius válság megelőzése érdekében. A széles közel-keleti tapasztalattal rendelkező diplomata feladata lesz az ENSZ-szel együttműködve, hogy elősegítse a segélyszállítmányok eljuttatását a rászorulókhoz, valamint a civilek biztonságának megteremtése - olvasható a tájékoztatásban.

A Fehér Ház közölte, hogy a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet fegyveresei nem engedik elhagyni az amerikai állampolgároknak a Gázai övezetet Egyiptom felé, annak ellenére, hogy Kairó ezt lehetővé tenné. Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN hírtelevízióban a fejleményekről azt mondta, Egyiptom beleegyezett a határai megnyitásába az amerikaiak előtt, valamint Izrael ígéretet tett arra, hogy biztosítja az átkelő környékét, ameddig ez lehetséges, miközben a Hamász próbálja ezt megakadályozni. Az illetékes úgy fogalmazott, "éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy biztosítani tudják az amerikaiak kijutását".

Vasárnapi egyiptomi tárgyalása után Antony Blinken külügyminiszter azt ígérte, hogy a rafahi átkelő megnyílik. Az amerikai diplomácia vezetője az Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel tartott megbeszélését követően azt mondta, hogy "az ENSZ-szel, Egyiptommal és Izraellel, valamint más szereplőkkel együttműködve létrejön egy mechanizmus, aminek révén a segítség bejuthat" a Gázai övezetbe.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora a Fox News hírtelevízió vasárnapi adásában arról számolt be, hogy az Egyesült Államok aktívan dolgozik a Gázai övezetben túszként tartott amerikaiak felkutatásán, és mindent megtesznek a kiszabadításuk érdekében. Megismételte, hogy egyelőre a fogolyként tartott amerikaiak pontos száma sem ismert, ahogy a tartózkodási helyük és az sem, hogy egy helyen, vagy csoportokban őrzik-e őket. Maroknyi emberről lehet szó - mondta.

John Kirby kijelentette: az Egyesült Államoknak nincsenek tervei és szándékai arra, hogy amerikai erőket vessen be, de tart a konfliktus eszkalációjától.

"Nem akarjuk, hogy bármely szereplő, legyen az állam, mint Irán, vagy terrorista csoport, mint a Hezbollah, kiszélesítse a konfliktust" - fogalmazott. Hozzátette, Joe Biden az elrettentő erő fokozásaként irányította a Földközi-tenger keleti medencéjébe a Gerald R. Ford repülőgép-hordozó vezette hadihajórajt, valamint ebből a célból indult el a térségbe kísérőhajóival a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó.

Az Egyesült Államok Légi Bevetési Parancsnoksága (US Air Combat Command) vasárnap bejelentette, hogy további amerikai harci repülőgépek érkeztek a Közel-Keletre az amerikai védelmi pozíciók erősítésének keretében. A közlés szerint A-10 Warthog csatarepülőgépek érkeztek a térségbe. Korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint a lépés célja, hogy megelőzzön bármilyen iráni agressziót, valamint a harcok átterjedését Izrael határain túlra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!