Izraeli-palesztin - Az Európai Unió külügyi főképviselője több cselekvést vár az Egyesült Államoktól is

Külföld, 2024.03.13

Több cselekvést sürgetett a gázai övezeti helyzet rendezése érdekében Washington részéről is szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki szerint a gázai lakosság túlélése forog kockán.

Josep Borrell Washingtonban az amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalását megelőzően elismerését fejezte ki az amerikai kormányzat felé, hogy erőfeszítéseket tesz az emberi szenvedés csökkentése érdekében. Megállapította egyúttal, hogy a sajnálkozás kevés, cselekvésre van szükség. Ezek közé sorolta a minél több szárazföldi határátkelő megnyitását a segélyszállítmányok előtt, és a tengeri segélyútvonal kiépítését.

Az európai uniós főképviselő az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy Európa számára a közelség szempontjából a legnagyobb aggodalmat Ukrajna jelenti, és úgy fogalmazott, "Oroszország nem fog megállni, hanem meg kell állítani".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatokat illetően kijelentette, hogy Európa az Egyesült Államok számára a jelenlegi kihívások kezelésében elsődleges partner.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!