Izraeli-palesztin - Az izraeli hadsereg behatolt a gázai Sífa Kórházba

Külföld, 2023.11.15

Az izraeli hadsereg katonái behatoltak szerdára virradóan a gázai Sífa Kórház épületegyüttesébe, amely alatt Izrael vádja szerint háborús ellenfelének, a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek a parancsnoki központja van - közölte a hadsereg egyik szóvivője.

A hadsereg a tervezett behatolásról nem sokkal előtte tájékoztatta a kórház vezetését. A behatolás előtt a kórház közelében ellenállásba ütköztek, és tűzpárbajban megöltek öt palesztin fegyverest. A behatolás után a katonák az épületegyüttes egy bizonyos részére koncentráltak, ahol hírszerzési információk szerint a terroristák tartózkodtak. Felszólították őket, hogy adják meg magukat. Ellenállásba már nem ütköztek. Találtak fegyvereket és arra utaló infrastruktúrát, hogy ott a terrorista tevékenység irányítása folyt - mondta a szóvivő.

Monir Al-Baras, a gázai kórházak igazgatója azt mondta: a katonák a sürgősségi és a sebészeti osztályon, valamint a kórház pincéiben keresik a Hamász fegyvereseit. "A hadsereg azt remélte, hogy látványos képeket tud majd készíteni a hamászosok tűzpárbajban való elfogásáról, de nem volt ellenállás, és egyetlen lövés sem dördült el" - mondta.

Izraelben és Gázában úgy becsülik, hogy 1000-1500 ember lehet az épületegyüttesben. Aszraf Al-Kadra, a Hamász egészségügyi minisztériumának szóvivője szerint csak öt-hatszáz orvos és ápoló, az egészségügyi személyzet tíz százaléka lehet még ott.

"Izrael hazugságot terjeszt a kórházról, úgy tünteti fel propagandájában, mintha a Hamász számára fontos hely lenne. Ha a hadsereg be akar hatolni, akkor jöjjön, majd látni fogják, hogy a Sifa nem más, mint egy egészségi intézmény"- mondta Al-Kadra, és a kórházban lévők életének veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt.

Az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételt tett közzé a kórház igazgatója és egy izraeli tiszt közötti beszélgetésről, és ebben az igazgató a különböző részlegek elhelyezkedéséről és arról beszélt, hogy a kórházban tartózkodók félnek. Arra kérte a tisztet, hogy kíméljék meg a betegeket és az épületekbe menekült civileket.

"Az akciónak nem célja ártani a betegeknek, az egészségügyi személyzetnek vagy a menekült civileknek"- hangsúlyozta az izraeli hadsereg közleményében. "A fokozottan veszélyes terepen és körülmények között folyó hadműveletben egészégügyi, illetve olyan katonák is részt vesznek, akik beszélnek arabul vagy valamilyen szempontból különleges kiképzést kaptak. Céljuk, hogy ne ártsanak a Hamász által élő pajzsként használt civileknek. A hadsereg a kórházkomplexumba való behatolás után orvosi felszereléseket, inkubátorokat, bébitápszert és élelmiszert vitt oda" - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!