Izraeli-palesztin - Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította az ICC illetékességét Netanjahu és Galant elleni elfogatóparancs kiadására

Külföld, 2024.05.22

Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.

Gali Baharav-Miara jogtanácsos és Amit Iszman ügyész szerint "alaptalan" az ICC elfogatóparancsa, mert ennek a "bíróságnak nincs felhatalmazása az ügyben vizsgálatot folytatni".

"A kormány jogtanácsosa és az izraeli államügyész alaposan megvizsgál minden, az állami szereplők által elkövetett jogsértésre vonatkozó súlyos panaszt, és azokkal szemben gyakorolja a törvényt" - hangsúlyozták közleményükben az izraeli vezető jogászok.

"Október 8-án Izrael olyan háborúba kezdett, amelyet rákényszerítettek" - írta közös nyilatkozatában Baharav-Miara és Iszman. "Izrael demokratikus állam, amely harcol a terrorizmus ellen és védi biztonságát, miközben betartja a kötelező jogi szabályokat, és mélyen elkötelezett a törvény betartásában. A biztonsági erők és az IDF egésze a nemzetközi jog szabályai iránti teljes elkötelezettséggel harcol" - szögezték le.

"Az izraeli igazságszolgáltatás kész kivizsgálni minden komoly vádat, akár a politika szintjén, akár egyedi esetekkel kapcsolatban. Amint azt Izrael az évek során világossá tette, a bíróságnak nincs felhatalmazása ilyen vizsgálat lefolytatására. Ezért alaptalan a Nemzetközi Büntetőbíróság részéről a miniszterelnök és a védelmi miniszter ellen letartóztatási parancs kiadása" - írta a két jogász.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!