Izraeli-palesztin - Beni Ganz: hosszú és nehéz háború lesz

Külföld, 2023.10.20

Beni Ganz, a nemzeti vészhelyzeti kormány szűk hadikabinetjébe belépő, Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke szerint hosszú és nehéz háború vár Izraelre - jelentette a helyi média pénteken.

"Tudom, hogy a bizalmatlanság és a megtörtség érzése a jellemző. De hiszek az izraeli felébredésben, a hadseregben, a Sin Bet belbiztonsági szolgálatban, a rendőrségben, a Moszadban és az összes vészhelyzeti és segélyszervezetben"- nyilatkozta Ganz a szombati ünnepnap kezdete előtt.

"Hiszek a hősökben, akik körülvesznek minket, és akiket lassan felfedeznek. Hiszek az izraeli társadalomban. Azt kérem, gondoljunk magunkra, mert a saját érdekünkben indulunk ebbe a háborúba" - hangsúlyozta a közvélemény-kutatások szerint Izrael jelenlegi legnépszerűbb politikusa.

"Történelmünk egyik meghatározó eseményének a kezdetén járunk, melyben feltárul az izraeli szolidaritás nagyszerűsége. Kemény és hosszú háború lesz" - zárta szavait Beni Ganz.

Joáv Galant védelmi miniszter pénteken kijelentette, hogy Izraelnek egyik célja a gázai háborúval, hogy véget vessen Izrael felelősségének a palesztin tengerparti sávval kapcsolatban.

Izrael az iszlamista Hamász 2007-es erőszakos hatalomátvétele után Egyiptommal közösen blokádot hozott létre az övezettel szemben, átfogó korlátozásokat vezetett be az exportra és az importra, valamint szigorúan korlátozta a személyforgalmat.

Galant a parlament külügyi és védelmi bizottságának azt mondta, hogy a Hamász október 7-i, izraeli települések ellen indított terrortámadása után kezdődött háborúnak három szakasza lesz.

Az első szakasz a jelenlegi katonai művelet, amelynek célja a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítése. A második szakaszban "alacsonyabb intenzitású hadműveleteket" végeznek, amelyek "az ellenállás fészkeit" iktatják ki, a harmadik szakasz pedig megköveteli "Izrael felelősségének felszámolását a Gázai övezetben élőkért, és egy új biztonsági helyzet megteremtését Izrael állampolgárai számára".

Hagyományosan Izrael fedezte Gáza energiaszükségletének nagy részét, de október 7-e után elzárta a csapokat, és megtagadta, hogy vizet vagy gyógyszereket engedjen be a területre. Korábban felügyeletet gyakorolt az export felett, hogy ezzel megakadályozza katonai felszerelések eljutását a Hamászhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!