Izraeli-palesztin - Brit külügyminiszter: a brit zsidóság biztonsága elsődleges fontosságú

Külföld, 2023.10.10

James Cleverly brit külügyminiszter szerint a kormány a brit zsidóság biztonságának garantálását "mindennél fontosabb, elsődleges" feladatnak tekinti a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után kialakult helyzetben.

Cleverly a BBC közszolgálati televízió keddi hírműsorában kijelentette: a történelem már megmutatta, hogy bármilyen közel-keleti fejlemény után a brit zsidóság is az ellenséges indulatok célkeresztjébe kerül, "teljesen megengedhetetlen módon".

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a brit zsidó közösség biztonsága volt az egyik fő témája a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) előző napi ülésén, amelyen Rishi Sunak kormányfő elnökölt.

Cleverly szerint Suella Braverman belügyminiszter is "rendkívül erőteljes érzéseket" táplál a brit zsidó közösség biztonságának kérdésében, és máris "akcióba lendült" ennek érdekében.

A brit belügyminisztérium keddi ismertetése szerint Braverman levélben szólította fel az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokait a járőrözés fokozására és rendbontások megakadályozására a zsidó közösségek lakóhelyein.

"Nincs helye a brit utcákon olyan demonstrációknak, konvojoknak és zászlólobogtatásoknak, amelyeknek célja a terrorizmus dicsőítése, vagy a zsidó közösség zaklatása" - áll a brit belügyminiszter keddi felhívásában.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) szintén hangsúlyozta közleményében, hogy a múltbeli tapasztalatok alapján biztosra vehető az antiszemita incidensek számának meredek emelkedése Nagy-Britanniában.

A CST éppen ezért részletes tárgyalásokat tartott Suella Braverman belügyminiszterrel, Tom Tugendhattal, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkárával és számos magas rangú rendőri vezetővel.

Suella Braverman az X-en szintén úgy fogalmazott, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen.

Rishi Sunak miniszterelnök Sir Ephraim Mirvis országos főrabbi társaságában hétfő este ellátogatott London egyik legnagyobb zsinagógájába, ahol beszédet mondott a helyi hitközség tagjai előtt. Sunak kijelentette: a hétvégi támadást végrehajtó Hamász-fegyveresek nem milicisták, nem szabadságharcosok, hanem terroristák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!