Izraeli-palesztin - Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a gázai tűzszünet

Külföld, 2023.11.22

Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a Gázai övezetben a legalább négynapos, de akár tíz napig is eltartó tűzszünet izraeli, palesztin és egyiptomi források egybehangzó jelentése szerint.

A katari fővárosba érkezett szerdán Dedi Barnea, a Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője, hogy még a tűzszünet életbe lépése előtt megbeszéljék a Hamász palesztin iszlamista szervezet által az övezetbe elhurcolt izraeli túszok elengedéséről született megállapodás tisztázatlan részleteit.

Izraelben a tűzszünet kezdetéig a legfelsőbb bíróságnak határoznia kell az izraeli börtönökből szabadon engedendő palesztinok ügyében benyújtott esetleges petíciókról, a bíróság jóváhagyhatja, elhalaszthatja, vagy megakadályozhatja az illetők elengedését, de a korábbi hasonló esetek alapján az a tapasztalat, hogy a bíróság nem tart vissza egyetlen bebörtönzöttet sem.

A szabadon engedendő izraeli túszokat a palesztinok a nemzetközi vöröskeresztnek adják át, a szervezettől pedig az izraeli hadsereg fogja átvenni őket. A gyerekekkel először kapcsolatba kerülő katonákat szakpszichológusok készítik fel erre a feladatra. Ugyanis az első órákban a gyerekeket csak katonák kísérik, családtagjaik és egészségügyi szakemberek még nem lesznek ott.

A tűzszünet életbe lépése előtt még folynak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között. Egy izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy az izraeli csapatok elfoglalták a Hamász egyik parancsnokságát az övezet északi részén, Seik Zajed negyedben.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) azt közölte, hogy két iskolaépülete teljesen romba dőlt az izraeli támadásokban. Az egyik épületben életét vesztette tizenöt olyan civil - kilenc gyerek és négy nő -, aki az övezet északi részéből menekült délre, és csak az iskolában tudta meghúzni maghát. Húszan megsebesültek. Mintegy ezren kerestek menedéket az épületben.

David M. Satterfield, a közel-keleti humanitárius ügyekért felelős amerikai megbízott szerint "a lehető leghamarabb" engedélyezni kell az övezet északi részéből elűzött gázaiak hazatérését.

Izraelben azonosították egy huszonöt éves izraeli nő, Seni Gabai holttestét, akit az október 7-i terrortámadás óta eltűntként tartottak nyilván.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!