Izraeli-palesztin - ENSZ-főtitkár: mindent meg kell tenni az azonnali tűzszünet érdekében

Külföld, 2024.03.20

Meg kell tenni mindent a gyilkolás megállításáért Gázában, az azonnali tűzszünet érdekében, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásáért - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott brüsszeli megbeszélését megelőzően António Guterres hangsúlyozta: semmi sem igazolja a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadását, ahogy nem igazolja semmi a palesztin emberek kollektív büntetését sem.

Emberek százezreit fenyegeti éhínség, ezért azonnal cselekedni kell, mielőtt túl késő lesz - hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt az élelmiszersegélyek célba juttatásának útjában álló akadályok felszámolására, a nemzetközi közösséget pedig a világszervezet humanitárius erőfeszítéseinek támogatására.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Guterres kijelentette: igazságos békére van szükség, ami Ukrajna önállóságának, függetlenségének és területi egységének tiszteletbetartását jelenti.

Ursula von der Leyen aggodalmát fejezte ki a gázai háború és az övezetben kibontakozó humanitárius helyzet miatt. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gázát éhínség fenyegeti. Kijelentette: létfontosságú, hogy azonnal megállapodás szülessen a tűzszünetről, mely a túszok kiszabadításához vezethet, és humanitárius segélyt juttathat a gázai lakosságnak.

"Mindent megteszünk, hogy több segélyt irányítsunk Gázába. További szárazföldi átkelő megnyitására van szükség, miközben tovább dolgozunk a légiszállítás és a tengeri humanitárius folyosók kialakításán" - fogalmazott.

Közölte továbbá, Európa támogatni fogja a helyreállítást és az újjáépítést Gázában, amint azt a körülmények lehetővé teszik. Világos politikai irányvonal kialakítására van szükség a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása felé - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!