Izraeli-palesztin - Fehér Ház: az Egyesült Államok mindent megtesz az átmeneti tűzszünet meghosszabbítása érdekében

Külföld, 2023.12.01

Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és Egyiptommal közösen, hogy a harcokban hetedik napja tartó szünet a lehető legtovább tartson. Úgy fogalmazott, minden órában azon dolgoznak, hogy a "hetedik napból nyolcadik, kilencedik és tizedik nap legyen, és így tovább".

Az amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közleményben számolt be Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki tárgyalásáról Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, amelyen elsősorban a gázai lakosok számára szállított humanitárius segélyek kiszélesítéséről beszéltek.

Matthew Miller szóvivő tájékoztatása szerint a miniszter "elítélte a szélsőséges erőszakot palesztinokkal szemben Ciszjordániában, és ragaszkodik a tettesek teljes mértékű felelősségre vonásához". A beszámoló szerint az amerikai külügyminiszter és a Palesztin Hatóság elnökének Ramalláhban tartott megbeszélésén szó volt a Ciszjordániában élő palesztinok "biztonságának és szabadságának" bővítéséről is.

Ezt megelőzően Jeruzsálemben, az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken a többi között arról beszélt: a Biden-adminisztráció felhívta Izrael figyelmét arra, hogy a gyakorlatban is léptesse életbe a terveket, amelyekkel mérsékelhetők a civileket ért sérelmek a katonai művelet során.

"Az a mód, ahogy Izrael megvédi magát, számít" - fogalmazott Antony Blinken, aki azt is megjegyezte, hogy a Hamász azonnal véget vethetne a harcoknak, ha elengedné minden, október 7-én elhurcolt foglyát, és átadná az Izrael ellen végrehajtott támadás kitervelőit.

Az amerikai külügyminiszter korábban egyeztetést folytatott Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel és Isaac Herzog államfővel.

Antony Blinken egyben elítélte a Jeruzsálemben izraeliek ellen elkövetett támadást, amit úgy kommentált, hogy az világossá teszi a Hamász valódi szándékait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!