Izraeli-palesztin - Ferenc pápa izraeli túszok családtagjait és palesztinokat fogadott a Vatikánban

Külföld, 2023.11.22

A katolikus egyházfő a szerdai általános audiencia előtt a vatikáni Szent Márta-házban külön fogadta az izraeli túszok családtagjainak tizenkét fős delegációját, és külön a Gázában élő palesztinok tízfős csoportját az audienciaterem különszobájában. Az izraeliekkel és a palesztinokkal is fél-fél órát töltött.

A palesztinokat között muzulmánok és keresztények is voltak, valamint olyanok, akiknek rokonai izraeli börtönben vannak. A delegációt Gabriel Romanelli atya, a gázai katolikus templom plébánosa kísérte, és egy pap a helyi görög-ortodox egyház képviseletében. Ferenc pápa az audiencián beszélt a találkozókról: azt mondta, meghallgatta mindkét fél beszámolóit, és érezte mindkét fél mély szenvedését.

"Ez már nem háború. Azon túlléptünk, ez terrorizmus. Azt kérem, a béke útján haladjunk, imádkozzatok a békéért!" - hangoztatta Ferenc pápa. Azt mondta, az Úr segítsen a problémák megoldásában, mivel "az indulatok elszabadulása a végén mindenkit megöl".

Az izraeli családtagok sajtókonferencián számoltak be a pápával tartott találkozójukról. Nadav Kipnis, a Gázába hurcolt egyik izraeli túsz rokona hangoztatta, hogy semmilyen egyenlőségjelet nem lehet tenni a civileket pajzsként használó Hamász terrorista szervezet és a civileket védelmező Izrael állam közé.

Az egyik túsz rokona úgy vélte, jól sikerült a találkozó Ferenc pápával, aki figyelmet szentelt nekik. Más szerint nem volt elég idő a túszul ejtettek történeteire, és az egyházfő nem ítélte el a Hamász terrorista szervezetet.

A túszként fogva tartott 19 éves Karina testvére, Alexandra Ariev köszönetet mondott Ferenc pápának, hangoztatva, biztos benne, hogy az egyházfő a túszok szabadon engedésén dolgozik.

"Mindannyian a háború ellen vagyunk, és nem akarjuk, hogy akár az egyik, akár a másik oldalon emberek haljanak meg" - mondta Alexandra Ariev. Arra szólította fel az olasz kormányt, ítélje el a terrorizmust, mivel - tette hozzá - terrorista támadás mindenhol előfordulhat. A délután folyamán sajtótájékoztatót tartanak Rómában a palesztin delegáció tagjai is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!