Izraeli-palesztin - Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát

Külföld, 2023.11.27

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát, emiatt várhatóan késik az újabb csoport eredetileg délutánra tervezett átadása - jelentette hétfőn a helyi média.

Izraeli tisztviselők megvizsgálták a listát, amelyet a Hamász átadott a hétfőn szabadon bocsátandó túszokról, és több ponton is problematikusnak találták. Ezért egyelőre nem értesítették a rajta lévők hozzátartozóit, hanem megpróbálják elérni a lista módosítását a Gázai övezet uraló terrorszervezettel kötött megállapodásnak megfelelően.

A katari közvetítők próbálják megoldani azokat a problémákat, amelyeket a felek felvetnek a szabadon engedendő túszok és az izraeli börtönökből kiengedendő palesztin rabok listájával kapcsolatban.

Még csaknem 180 izraeli és körülbelül 15 thaiföldi túsz van a terroristák fogságában, köztük gyerekek, nők, idősek a gázai határ melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők, akik vagy egy zenei fesztiválon vettek részt október 7-én a határ közelében, vagy olyan katonák, akik az övezet határához közeli valamelyik laktanyában szolgáltak, illetve a thaiföldiek vendégmunkásként dolgoztak Izraelben.

A Hamász eddig 39 elhurcolt túszt engedett szabadon az ideiglenes tűzszüneti megállapodás első három napján. A megállapodás szerint izraeli börtönökből szabadon engedendő, 150 palesztin nő, illetve 19 év alatti fiatal fejében négy napon belül ötven izraeli nő és gyerek hagyhatja el a Gázai övezetet.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!