Izraeli-palesztin - Izraeli kormányfő: ha Washington nem vétózza meg az ENSZ BT tűzszüneti javaslatát, akkor az izraeli küldöttség nem utazik el az Egyesült Államokba

Külföld, 2024.03.25

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal fenyegette meg hétfőn az amerikai kormányt, hogy ha nem vétózza meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában benyújtott Gázai övezeti tűzszüneti határozati javaslatot, akkor az izraeli tárgyalóküldöttség nem utazik el Washingtonba, pedig erről megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel három nappal korábban.

A pénteki megállapodás alapján az izraeli hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen.

Tíz ország nyújtotta be hétfőn az ENSZ BT-nek a tűzszünetről szóló határozati javaslatot, amely azonnali humanitárius tűzszünetre szólít a körülbelül két hét múlva véget érő ramadán iszlám böjti hónap idején, valamint a Hamász palesztin iszlamista szervezet által az övezetbe túsznak elhurcolt izraeliek "azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását".

"Ha az Egyesült Államok nem vétóz meg egy olyan tűzszünetről szóló határozatot, amelynek nem feltétele a túszok szabadon bocsátása, akkor nem vagyok hajlandó elindítani a delegációt Washingtonba" - mondta korábban Netanjahu.

Az amerikaiak tájékoztatták Ron Dermert, a stratégiai ügyek miniszterét arról, hogy Washington két külön, egymástól független határozatot akar elfogadtatni a Biztonsági Tanácsban: az egyiket a tűzszünetről, a másikat pedig az izraeli túszok szabadon bocsátásáról.

Izrael azért tiltakozik az azonnali tűzszünetre vonatkozó javaslat ellen, mert ha a tűzszünetet és az elraboltak szabadon bocsátását egymástól függetlenül követelik, akkor ez lehetőséget ad arra, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre a tűzszünet érdekében, miközben nem gyakorolnak nyomást a Hamászra.

A Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta először szólít fel a Biztonsági Tanács azonnali tűzszünetre. Korábban mindazonáltal már követelték további humanitárius segélyek bejuttatását a Gázai övezetbe és az elraboltak szabadon bocsátását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!