Izraeli-palesztin - Jens Stoltenberg: a NATO nem játszik aktív szerepet a konfliktusban

Külföld, 2023.11.28

A NATO nem játszik aktív szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban, de jelen van a tágabb közel-keleti régióban - jelentette ki Jens Stoltenberg a szövetség főtitkára kedden Brüsszelben.

Stoltenberg a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának első napját záró sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség kiképzőmissziót indított Irakban, hogy támogassa az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet, szoros partnerséget ápol számos arab állammal Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és az Öböl-menti régióban.

Mint mondta, a NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktus ne szélesedjen ki. "Iránnak azt üzenjük, hogy nem szabad kihasználniuk a konfliktust, és vissza kell fognia szövetségeseit, a Hamászt és a Hezbollahot" - hívta fel a figyelmet.

Stolenberg visszautasította arab vezetők állításait, miszerint a nyugati országok nem ugyanazon mércével mérik Izrael gázai válaszlépéseit, mint ahogy Oroszország ukrajnai háborúját. Véleménye szerint a gázai helyzet nagyon sokban különbözik az ukrajnaitól, mivel "Ukrajna soha nem jelentett fenyegetést Oroszországra nézve, és soha nem intézett támadást ellene".

"Ukrajna orosz megszállása egy nem kiprovokált invázió volt, egy másik ország teljes körű megszállása, tehát természetesen Ukrajnának joga van az önvédelemre és területi integritásának megőrzésére" - mutatott rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!