Izraeli-palesztin konfliktus - A török elnök a pápával egyeztetett az ügyben

Külföld, 2021.05.17

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ferenc pápával egyeztetett telefonon a közelmúltban kiújult izraeli-palesztin konfliktusról - közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága. A török vezető az elmúlt napokban nemzetközi szervezetek elöljárói mellett legalább 20 állam- és kormányfővel folytatott eszmecserét az ügyben.

Erdogan a hétfői beszélgetés során úgy vélekedett, hogy Izrael fenyegeti a közel-keleti régió biztonságát, majd szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség tegyen konkrét lépéseket, és "adja meg Izraelnek a megérdemelt, elrettentő leckét".

A török elnök azt hangoztatta: "amíg a nemzetközi közösség nem sújtja szankciókkal Izraelt, a palesztinok továbbra is mészárlás áldozatai lesznek".

Erdogan Ferenc pápához intézve szavait hangsúlyozta, hogy a keresztény világ és a nemzetközi közösség mozgósítása szempontjából nagy jelentősége van annak az üzenetnek, amelyet a római katolikus egyházfő közvetít.

A török vezető az ENSZ Biztonsági Tanácsáról (BT) szólva ugyanakkor nehezményezte, hogy nem tanúsított kellő felelősségtudatot az izraeli-palesztin konfliktust illetően.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!