Izraeli-palesztin - Külügyminiszter: Kína mindent megtesz a megegyezés előmozdítása érdekében

Külföld, 2023.10.24

Kína mindent meg fog tenni, hogy hozzájáruljon a palesztin-izraeli megbékéléshez - közölte a kínai külügyminiszter izraeli kollégájával egy telefonbeszélgetés során.

"Kína határozottan támogatni fog bármilyen megoldást, amíg az a békét szolgálja" - mondta Vang Ji kínai külügyminiszter az izraeli Eli Kohennek, aki a konfliktust "a háború és a béke közötti nagy választásnak" nevezte - jelentette a kínai állami média kedden.

Vang egyúttal felszólította Izraelt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a kínai állampolgárok és intézmények biztonságának védelme érdekében a Közel-Keleten, hozzátéve, hogy Kína elítéli a konfliktusban a civilek elleni erőszakot és támadásokat.

"Minden országnak joga van az önvédelemhez, de be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és biztosítania kell a civilek biztonságát" - hangsúlyozta.

Vang telefonon beszélt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel is, és eszmecseréjük során azt mondta, hogy "mélyen együttérez" a gázai emberekkel, hozzátéve, hogy biztonságra és a béke előmozdítására irányuló erőfeszítésekre van szükségük, nem pedig fegyverekre vagy geopolitikai számításokra.

"Kína egy tekintélyesebb, szélesebb körű és hatékonyabb nemzetközi békekonferencia mielőbbi összehívását javasolja" - mondta Vang.

Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatékonyan kell felelősséget vállalnia, a nemzetközi közösségnek sürgősen cselekednie kell, a térségen kívüli országoknak, különösen a nagyhatalmaknak pedig objektívnak és pártatlannak kell lenniük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!