Izraeli-palesztin - Moszkva üdvözölte a humanitárius szünetről szóló megállapodást

Külföld, 2023.11.22

Moszkva üdvözli, hogy Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között megállapodás született a négynapos humanitárius szünetről - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

"Moszkva üdvözli az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről. Ezt Oroszország a konfliktus eszkalálódásának kezdete óta követeli" - hangoztatta a szóvivő.

Zaharova méltatta Katar, majd a délutáni sajtótájékoztatóján Egyiptom erőfeszítéseit, "amelyek a világközösség feszültségcsökkentésre vonatkozó felhívásának gyakorlati megvalósítását célozzák". Úgy vélekedett, hogy a humanitárius szünetről szóló megállapodás reményt ad a lehetséges deeszkalációra.

A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a fegyvernyugvás ne szakadjon meg. Sajtótájékoztatóján kifejezte Moszkva reményét, hogy a megállapodást minden fél szigorúan betartja, és közölte: a végrehajtását az orosz fél "minden lehetséges módon elő kívánja segíteni, szoros együttműködésben a regionális partnerekkel".

"Hosszú idő óta ez az első jó hír Gázából. Tudják, hogy Oroszország és a legtöbb ország, gyakorlatilag az összes ország tűzszünetre, humanitárius szünetekre szólított fel, mert csak ilyenekre alapozva lehet felrajzolni a probléma fenntartható rendezésére irányuló jövőbeli kísérletek körvonalait" - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a fejleményt a Kreml nevében üdvözölve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen azt mondta, több mint 900 ember fordult Oroszországhoz azzal a kéréssel, hogy evakuálja őket a Gázai övezetből. Több mint kétharmaduk orosz állampolgár, a többiek pedig a rokonaik.

Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője a tanácskozáson arról számolt be, hogy a tárca segédletével eddig 484 orosz állampolgár és 87 egyéb állam állampolgárságával rendelkező rokon kelt át a rafahi ellenőrző ponton. A minisztérium hat repülőjárattal 553 embert, köztük 259 gyermeket szállított Moszkvába.

Kurenkov elmondta, hogy 18 ember egy kairói szállodában vár az evakuálásra. Oroszországba érkezésük után kilenc embert, köztük hat gyermeket küldtek egészségügyi központokba, közülük kettőnél - egyikük gyermekkorú - koronavírust diagnosztizáltak.

A repülőtérről 116 ember, köztük 44 gyermek önállóan utazott a lakóhelyére Oroszország 16 régiójába, 313 embert, köztük 161 gyermeket a moszkvai és kalugai térségben lévő ideiglenes szállásközpontokba szállítottak.

Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 elhurcolt izraeli túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint humanitárius segély bejuttatását az ostromlott területre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!