Izraeli-palesztin - New Yorkban újabb egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti aktivisták

Külföld, 2024.05.01

Palesztinpárti aktivisták újabb egyetem, a Fordham területén kezdtek tüntetést New Yorkban szerdán, miután a hatóságok előző éjszaka felszámolták a Columbia Egyetemen kialakított törvénytelen sátortábort.

A Fordham Egyetem néhány utcányira fekszik a Columbia épületeitől.

A tiltakozást a Diákok az Igazságért Palesztinában nevű országos aktivistaszervezet helyi csoportja vezeti. A Fordham Egyetem területén úgynevezett "Gáza Szolidaritási Tábort" létesítettek, ahol egy "Diák intifáda" feliratú transzparenst feszítettek ki.

Közleményük szerint azt követelik a felsőoktatási intézmény vezetőségétől, hogy "hagyjon fel annak a retorikának a támogatásával, amely fenntartja a cionizmust az egyetemen". Emellett követelik a kapcsolatok megszüntetését minden izraeli érdekeltséggel, ideértve a jeruzsálemi Héber Egyetemet.

A Fordham vezetése felszólította a tüntetőket, hogy számolják fel a szabályellenesen létrehozott táborukat, valamint a rendbontásban részt vevő diákok hallgatói jogviszonyát felfüggesztette.

Kedden késő este a rendőrség ürítette ki a Columbia Egyetem egyik főépületét, a Hamilton Hallt, amelyet a tiltakozók erőszakkal foglaltak el. Az intézkedés során mintegy 230 embert vettek őrizetbe. Szerdán a Columbia Egyetem területén már nem volt tüntetés, de az intézmény bejáratánál ismét demonstráció kezdődött.

Szerdán a Nevadai Egyetem Las Vegas-i területén is megjelentek az Izrael ellen tüntetők.

Közben egy másik intézmény, a Rhode Island állambeli Brown Egyetem közölte: megállapodott a tüntetőkkel arról, hogy felszámolják az intézmény területén kialakított sátortábort, cserébe az egyetem vezetése ősszel szavazást tart az Izraellel fenntartott kapcsolatok megszakításáról.

Los Angelesben a Kaliforniai Egyetemen szerdán tanítási szünetet rendeltek el, miután éjszaka összeverekedtek a palesztinpárti tüntetők és az Izraelt támogató csoportok. A szembenállás azt követően vált erőszakossá, hogy az Izraellel szolidaritást vállaló csoport tagjai megpróbálták elbontani a palesztinpártiak tiltakozótáborát. A zavargás nyomán többeket őrizetbe vettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!