Izraeli-palesztin - Nyilatkozatban ítélte el az izraeli támadásokat a román parlament

Külföld, 2023.10.11

Nyilatkozatban ítélte el az izraeli támadásokat a román parlament két háza szerdai együttes ülésén, és a dokumentumban "a lehető leghatékonyabb mechanizmusok létrehozásának szükségességét" hangsúlyozták a szabadság, demokrácia és az emberéletek védelmében.

A dokumentum szerint a román képviselőket és szenátorokat sokkolta "a Hamász terrorista szervezet Izrael elleni barbár terrortámadása", amely a civil lakosság ellen irányult. Mint leszögezik, az ártatlan áldozatok magas száma jelzi, hogy a biztonság biztosításához "állandó éberségre" van szükség.

A nyilatkozatot Silviu Vexler, a romániai zsidó közösségek szövetségének elnöke olvasta fel. A képviselők hangsúlyozták, hogy a terrorizmus és a gyűlöleten alapuló különböző ideológiák elleni harc az egész társadalom kötelessége és közös felelőssége a jelenre és a jövőre vonatkozóan.

A román parlament tagjai a dokumentumban szolidaritásukról biztosítják Izraelt és polgárait, részvétüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozóinak, és - mint írják - "figyelemmel és aggodalommal" kísérik az elhurcolt túszok sorsát.

Kinyilatkoztatják, hogy elkötelezettek a terrorizmus elleni harc mellett, és felkérik a román hatóságokat, tegyenek meg mindent a romániai zsidó közösségek védelme, az esetleges romániai incidensek megakadályozása érdekében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontját Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető, szóvivő ismertette, hangsúlyozva, hogy a szövetség "határozottan elítéli a Hamász terrorszervezet Izrael ellen elkövetett barbár támadását".

"Akkor, amikor fiatal fesztiválozók közé irányítanak gyilkos rakétákat, vagy csecsemőket fejeznek le, nőket hurcolnak el és erőszakolnak meg, amikor ártatlan civilek vannak célkeresztben, azt nem lehet másnak nevezni, mint barbár mészárlásnak" - idézte a szóvivőt az RMDSZ közleménye.

Csoma Botond hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni állampolgárait, és Európában mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy "ne hagyják felerősödni, ne biztosítsanak táptalajt a gyűlölet ideológiájának".

A nyilatkozatot 284 támogató és három ellenszavazattal fogadta el a román parlament.

A román külügyminisztérium közölte, hogy szerdára virradóra újabb 283 román állampolgárt sikerült hazamenekíteni Izraelből három repülővel. A Tarom légitársaság két gépe Tel-Avivből, egy pedig a jordániai Ammánból szállt fel.

Luminita Odobescu külügyminiszter szerdai közlése szerint eddig összesen 1800 román állampolgár menekítettek ki a zsidó államból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!