Izraeli-palesztin - Palesztin miniszterelnök: nem építenek ideiglenes táborokat a Gázából evakuáltaknak

Külföld, 2023.11.13

Mohamed Stajje, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke a hétfői rámalláhi kormányülés elején kijelentette, hogy a palesztin vezetés nem kíván ideiglenes táborokat létrehozni a Gázai övezetből távozni kényszerülőknek.

"Azt akarjuk, hogy visszatérjenek az otthonukba, ahonnan elköltöztek. A tapasztalat azt tanította nekünk, hogy Palesztina történelmében nincs 'átmeneti', az ideiglenes állandóvá válik" - indokolta véleményét a palesztin kormányfő a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet tudósítása szerint.

Stajje sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "egyes országok továbbra is Izrael önvédelemhez való jogát követelik", és felszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy lépjenek fel a palesztin lakosságú övezet segélyezéséért.

Különösen a Gázai övezet északi részének támogatását sürgette, és felvetette segélyek levegőből földre eresztését az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa miatt a térségben rekedt civil lakosság számára - mint mondta, ezt már a világ más részein is megtették. Emellett újabb humanitárius segélyfolyosók megnyitását szorgalmazta, hogy ne csak az egyiptomi Rafahnál legyen egyetlen átkelőhely az övezet felé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!