Izraeli-palesztin - Románia vált az izraeli háborút kihasználó internetes csalók egyik fő célpontjává

Külföld, 2023.10.17

Az izraeli háborút kihasználva lendültek akcióba internetes csalók, egyik fő célpontjuk pedig Románia - közölte az Agerpres hírügynökség kedden a bukaresti székhelyű Bitdefender kiberbiztonsági cégre hivatkozva.

"A több ezer áldozat és a humanitárius segítség iránti valós igény ellenére a kiberbűnözők gátlástalanul folytatják támadásaikat, áldozatoknak és hamis jótékonysági szervezetek képviselőinek adva ki magukat. A szélhámos üzenetek - hasonlóan azokhoz, amelyeket az ukrajnai háború esetében észleltek a Bitdefender szakemberei - kriptovaluták adományozására és díjak előzetes kifizetésére biztatnak" - idézte az Agerpres a cég közleményét.

A megtévesztő üzenetekkel a szélhámosok október 13-án kezdték elárasztani a virtuális teret, főleg e-mailek formájában. A legtöbb üzenettel (27 százalék) oroszországi internetfelhasználókat céloztak meg. A hamis segélykérések 15 százaléka Svédországba, 10 százaléka pedig Romániába irányult.

"A biztonság megőrzésének és a valós segítségnyújtásnak a legjobb módja az, ha az adományozók közismert jótékonysági szervezethez fordulnak. Azok ellenben, amelyek kriptovaluták adományozását és banki átutalásokat kérik, veszélyt jelentenek és mindenképp kerülendők" - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Bitdefender egy 2001-ben alapított romániai kiberbiztonsági és vírusirtó szoftvereket gyártó cég. A vállalat, amelynek szolgáltatásai 170-nél több országban elérhetőek, tavaly óta a Forma-1-es Ferrari istálló kiberbiztonsági partnere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!