Izraeli-palesztin - Szóvivő: az izraeli hadsereg folytatja a Hamász katonai infrastruktúrájának felszámolását a Gázai övezetben

Külföld, 2023.11.13

Az izraeli hadsereg folytatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai infrastruktúrájának felszámolását a két fél között október 7-e óta tartó fegyveres konfliktusban, a katonák az övezet északi részén egyre nagyobb területet ellenőrzésük alá vonva átkutatnak minden épületet - közölte hétfőn a hadsereg szóvivője.

A katonák fegyvereket, robbanószereket, haditerveket találtak iskola- és egyetemi épületekben, mecsetekben és az iszlamisták otthonában - tette hozzá Daniel Hagari.

Izrael szerint a Hamász legalább részben civil épületekben építette ki a katonai infrastruktúráját, mint például az al-Kudsz Egyetemen vagy a legjelentősebb gázai mecsetben, az Abu-Bakrban, ahol a katonák már jelentős mennyiségű robbanószert találtak.

Egy izraeli tartalékos osztag rajtaütött az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet egyik magas rangú tagjának otthonán, amelyben még a gyerekszobában is fegyvert találtak. Egy másik műveletben, Bét-Hanún környékén, egy alagútban szintén fegyverekre és hírszerzési anyagokra bukkantak.

Az övezet északi részén összecsapásban meghalt egy izraeli kommandós tiszt és az egyik beosztottja, egy további katona pedig súlyosan megsebesült.

A palesztin övezet északi részén található Kamal Advan kórház igazgatója vasárnap este beszámolt arról, hogy üzemanyaghiány miatt teljesen leállt az intézmény működése. Elmondta, hogy a betegeken kívül mintegy ötezer menekült lakos húzza meg magát az épületben.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) gázai részlege közölte, hogy az utóbbi két napban tizenkét beteg, köztük két koraszülött halt meg a szintén északi Sífa Kórházban az orvosi felszerelések és gyógyszerek hiánya miatt, és három ápolónő is életét vesztette a kórház közelében folyó harcokban. A kórházban szombati adatok szerint 39 koraszülött csecsemőt próbálnak meg ellátni, az ápolók kézzel végeznek rajtuk mellkasi masszázst, hogy életben tartsák őket. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi humanitárius szervezet egyik orvosa azt közölte, hogy az intenzív osztályon 17 beteg van. A Hamász szerint az övezet északi részében már egyetlen kórház sem működik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a már egy hete nem működő Sifa Kórház mintegy 2300 embernek szolgál menedékül. A Hamász azt állítja, hogy a kórházban ellátott koraszülöttek egy része üzemanyaghiány és ennek következtében áramszünet miatt halt meg. A szervezet tagadja azt az izraeli vádat - amelyet pedig Izrael egy videofelvétellel is alátámaszt -, hogy fegyveresei megakadályozták az izraeli hadsereget a kórház számára történő üzemanyag-szállításban, mondván, hogy az átadni akart háromszáz liter édeskevés, nagyon gyorsan elfogy.

Egy videofelvétel tanúsága szerint, amelyet az elmúlt hétvégén vettek fel, és amelyet bemutatott a Kan izraeli közszolgálati tévé, a Hamász fegyveresei az övezet déli részén botokkal rátámadtak olyan gázai civilekre, akik önhatalmúlag venni akartak egy élelmiszer-szállítmányból, durván ütötték őket, majd a rakományt elvitték saját céljaikra.

Vasárnap 826 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet az Egyiptomba vezető rafahi átkelőn keresztül. Egyiptomi források szerint a harcok kezdete óta nem volt olyan nap, amelyen ilyen sokan távoztak volna. Rajtuk kívül kilenc sebesült palesztint is evakuáltak Egyiptomba.

A háború kitörése óta az izraeli biztonsági erők 2600 palesztin fegyverest vettek őrizetbe, többségüket a másik palesztin területen, Ciszjordániában. Az Izraelre támadó, Gázai övezeti palesztin fegyveresek nagy részét megölték. Izraelben a hivatalos közlések szerint jelenleg 7254 palesztint tartanak fogva börtönben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!