Izraeli-palesztin - Tovább folynak a harcok a Gázai övezet teljes hosszában hétfőn

Külföld, 2024.04.01

Tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezetek között a gázai övezet teljes hosszában hétfőn.

Az IDF két hét, több mint kétszáz, a Hamászhoz tartozó fegyveres megölése, és mintegy ötszáz hamászos elfogása után elhagyta az övezet északi részén fekvő Sifá kórházat, ahol másodszor harcoltak az ott bujkáló terroristákkal.

Az IDF jelentése szerint az övezet középső részén légicsapást mértek két, a Hamász által használt épületre, és megöltek a szárazföldi csapatokra azonnali fenyegetést jelentő fegyvereseket.

Tovább folytak a harcok az övezet déli részén is, ahol elesett egy húsz éves haifai sorkatona, és ezzel a gázai szárazföldi harcok kezdete óta 256-ra emelkedett az izraeli katona-áldozatok száma.

A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beér-Seva melletti Tel-Sevában.

A razzia során a katonák dokumentumokat, videó és hanganyagokat, telefonokat, és egyéb bizonyítékokat találtak, melyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik. A gyanú szerint kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított és támogatta a terrort. A házkutatásban több százezer sékelt is találtak.

Az IDF jelentése szerint éjjel egy Irakból indított ellenséges drón belépett Izrael területére, és a déli Eilat városánál csapódott be, kisebb károkat okozva egy épületben. A támadást egy iraki Irán-barát milícia vállalta magára.

Dél-Libanonban izraeli légicsapásokat jelentettek hétfő reggel. A gázai háború októberi kirobbanása óta az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita szervezet napi rendszerességgel intéz támadásokat Izrael északi határvidéke ellen, melyekre az IDF ellentámadásokkal felel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!