Izraeli-palesztin - Uniós biztos: azonnal véget kell vetni a harcoknak

Külföld, 2024.02.27

Arra kell összpontosítani, hogy a harcoknak azonnal véget vessenek, az emberéleteket megóvják, és arra, hogy kiszabadulhasson a még mindig fogva tartott mintegy 130 izraeli túsz - jelentette ki az Európai Bizottság válságkezelésért felelős uniós biztosa Strasbourgban kedden.

Janez Lenarcic az Európai Parlament plenáris ülésének az izraeli-palesztin konfliktusról és a tűzszünet szükségességéről folytatott vitáján a Gázai övezet "katasztrofális a humanitárius helyzetére" hívta fel a figyelmet, ahol - mint kiemelte - eddig mintegy 30 ezer ember vesztette életét, és becslések szerint legalább 60 ezer civil fog meghalni, ha nem lesz tűzszünet és nem lesz elérhető a humanitárius segítségnyújtás.

Kijelentette: Izraelnek nem szabad megtámadnia Rafah városát, annak ugyanis hihetetlen humanitárius következményei lennének. Az egyéni elszámoltathatóságot biztostani kell, a kollektív büntetés azonban nem lehet megoldás a jelenlegi helyzetre - húzta alá.

Az uniós biztos hangsúlyozta: jelen körülmények között a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) munkája alapvető fontosságú Gázában, valamint a régió stabilitása szempontjából a palesztinokat befogadó szomszédos országokban és a ciszjordániai területeken. Finanszírozása fenntartásán keresztül lehetővé kell tenni az UNRWA munkájának folytatását - jelentette ki Lenarcic, majd hozzátette: az ügynökséget semmilyen más szervezet sem képes helyettesíteni.

Lenarcic aggasztónak nevezte a jeruzsálemi és a ciszjordániai helyzetet, ahol elmondása szerint egyrészt rombolás, másrészt újabb telepek építése zajlik. Emellett - mint mondta - korlátozzák az ott lakó palesztinok mozgását, ahogy a zsidó telepesek részéről a palesztin lakosok ellen elkövetett erőszak is elharapódzott a Hamász iszlamista terrorszervezet októberi támadása óta.

Emlékeztetett, az erőszakos telepesekkel szemben tervezett uniós szankciók bevezetésével 26 tagállam ért egyet, azonban - mint kiemelte - a korlátozó intézkedések elfogadásához egyhangú döntésre van szükség. A tárgyalók továbbra is dolgoznak egy összehangolt megoldáson - tette hozzá.

Kijelentette: a Hamásznak szabadon kell bocsátania a túszokat, Izraelnek pedig biztosítania kell a civilek védelmét, a humanitárius hozzáférést, fel kell lépnie az erőszakos telepessekkel szemben és nem szabad olyan lépéseket tennie, amelyekkel tovább ront a helyzeten. Lenarcic továbbá a környező országok szélsőségeseinek kijelentései és már tapasztalt akciói miatt aggodalmát fejezte ki a konfliktus kiszélesedését illetően.

"A helyzet további romlásának kockázata áll fenn az egész régióban, ha nem cselekszünk határozottan" - fogalmazott.

A régióban élő minden ember megérdemli, hogy biztonságban éljen, amit csak egy önálló palesztin állam létrehozása szavatolhat Izrael mellett - tette hozzá a válságkezelésért felelős uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!