TV műsor

Izraeli választások - A Kék-fehér párt csekély előnnyel vezet Izraelben a hivatalos részeredmények szerint

Külföld, 2019.09.18

A központi választási bizottság hivatalos eredményei kilencvenegy százalékos feldolgozottságnál csekély előnyt jeleznek az ellenzéki centrista Kék-fehér párt javára a kormányzó Likuddal szemben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A Beni Ganz vezette Kék-fehér párt harminckét, míg legfőbb riválisa, a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali kormányzó Likud párt harmincegy mandátumot szerzett meg a kneszet százhúsz képviselői helyéből. Őket az Egyesült Arab Lista követi tizenhárom, majd a keleti ultraortodox vallásosok Sasz nevű pártja, és Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja kilenc mandátummal. Nyolcat kapott az askenázi ultraortodoxok Egységes Tóra pártja, hetet a telepesek jobboldali Jobbra (Jamina) pártja, hatot a szociáldemokrata Munkapárt-Híd, és ötöt a baloldali Liberális Merecből alakult Demokratikus Tábor.

A még mindig csak részleges, de már végleges adatok szerint jelenleg 56 mandátummal vezet a baloldali-arab tömb, s Netanjahu jobboldali-vallásos tábora csak 55 helyet kapott együtt a megcélzott 61 helyett. A két tábor között áll Avigdor Liberman, aki világi egységkormányt követel a két nagy párt részvételével.

Csütörtökre virradó éjjel egy órakor fogják megkezdeni azoknak a borítékoknak a számlálását, amelyeket a külképviseleti dolgozók, a terepen szolgáló katonák, a szavazati joguktól meg nem fosztott rabok, a kórházakban tartózkodó betegek, és a mozgó urnát igényelő fogyatékkal élők adtak le.

Jelentős eltérések vannak az eredményekben az egyes városokban: tarolt a baloldal a nem vallásosok lakta nagyvárosokban Izrael központi részein: Tel-Avivban, Modiinben, Jehudban, Rison Lezionban. Ezzel szemben a vallásos városokban és a periférikus helyeken a Likud-tábor szerezte meg a voksok döntő többségét.

Ezzel szemben gyanakkor Cezáreában, Netanjahu lakóhelyén, az ország egyik leggazdagabb településén a Kék-fehér nyert és a Likud vesztett jelentős különbséggel, míg Ros Haájnban, Ganz kisvárosában éppen fordítva, a Likud nyert.

Ros Haájnt az ötvenes években alapították egy elhagyott palesztin falu helyén az odatelepített jemeni zsidó bevándorlók, és főként alsó-középosztálybeliek lakják. A nyolcvanas években egy katonai lakásépítési program keretében katonatiszteket is a kisvárosba költöztettek, néhány új utcát építettek számukra kertes villa-sorházakkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!