Izraeli választások - Csökkent a részvétel az előző választásokhoz képest

Külföld, 2021.03.23

Csökkent a részvételi kedv Izrael két éven belül immár negyedik parlamenti választásán, az előző, tavaly márciusi választáshoz képest este hat óráig 4,8 százalékponttal kevesebben mentek el szavazni - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Este hatig mindössze az izraeliek 50,6 százaléka adta le a voksát, ez 2009 óta a legalacsonyabb részvételi arány. Egy évvel ezelőtt ugyanekkor már 56,3 százalék járult az urnákhoz. Az alacsony részvételi arány a kis pártoknak kedvez, amelyek így kevesebb szavazattal, könnyebben elérhetik a 3,25 százalékos bejutási küszöböt.

Az első, délelőtt tízig mért részvételi adatok szerint az izraeliek 14,8 százaléka adta le szavazatát valamely pártra, és ez még 0,3 százalékponttal magasabb volt a legutóbbi, tavaly március 2-án eddig az időpontig mért adatnál.

Délre már megfordult a trend, ugyanis 25,4 százalék szavazott, ami 2,2 százalékponttal alacsonyabb volt az előző választáson mértnél. Különösen kevesen voksoltak a kórházak koronavírus-osztályain elhelyezett urnáknál, s kevesen keresték fel a koronavírus-fertőzöttek és a karanténra kötelezettek különleges szavazóhelyeit. A tel-avivi Ben Gurion repülőtérre külföldről visszatérő izraeliek közül is mindössze negyvenen adták le voksukat.

A választási részvétel azért jelezheti előre a későbbi eredményeket, mert az elmúlt évek tapasztalatai szerint magasabb részvétel esetén a centrum- és baloldali pártokra leadott szavazatok száma magasabb. Másik évtizedes megfigyelés, hogy a baloldaliak inkább reggel, míg a jobboldali pártokra, főként a Likudra szavazók inkább este, urnazárás előtt jelennek meg a szavazófülkéknél.

A választási bizottság bejelentette, hogy a Ha Akarjátok (Im Tircú) nevű jobboldali szervezet álhíreket terjeszt applikációjukról, amelyet a választások tisztaságát felügyelő ellenőreik használnak. A jobboldali szerveződés korábban azt állította, hogy az alkalmazás nem működik, és ezért valójában nem képesek megakadályozni a csalásokat.

"Ezen a választáson makacsul megkísérlik megkérdőjelezni a választások hitelességét. Ezek a lépések jól megtervezettek, és politikai forrásokból is erednek" - nyilatkozott Orli Adasz, a választási bizottság elnöke a Háárec című újság honlapjának.

Délelőtt Jeruzsálemben voksolt Benjámin és Sara Netanjahu. A miniszterelnök és felesége megköszönték a hozzájuk intézett jókívánságokat, ugyanis Sara Netanjahu csak néhány napja tért haza a kórházból, ahol vakbélműtéten esett át.

Reuven Rivlin államelnök is egy jeruzsálemi iskolában elhelyezett urnánál szavazott, ahol felszólította Izrael polgárait, hogy éljenek alkotmányos jogukkal, és járuljanak a szavazófülkékhez.

"Most is arra kérem önöket, hogy menjenek el választani. Elnökként utoljára teszem ezt. Mindenekelőtt állampolgárnak érzem magam, aki nagyon aggódik. Nagy nehézségeink közepette is izraeli demokráciánk legfőbb szentélye a kneszet megválasztása" - mondta Rivlin.

"Igaz, hogy a két éven belüli negyedik választás aláássa a lakosság bizalmát a demokratikus folyamatokban, de ennek megváltoztatása csakis az önök kezében van, nincs más út" - tette hozzá.

Beni Ganz, a centrista Kék-Fehér párt elnöke is szavazásra buzdított a szavazóhelyiség kijáratánál, de ő elsősorban a Benjámin Netanjahu leváltását célzó "demokrata tábor" híveit próbálta mozgósítani.

"A választás a demokrácia ünnepe, de ma nem ünneplünk, mert Izrael súlyos egészségügyi, gazdasági és társadalmi helyzetben van, és meg kellett volna kímélni ezektől a választásoktól" - mondta Ganz.

"Fontos, hogy mindenki menjen el szavazni, s a megfelelő cédulát válassza, a változás tömbjét és a Kék-Fehéret, különben még az ötödik választásig sem jutunk el, mert másmilyen rendszer következik" - utalt arra, hogy esetleges patthelyzet esetén ötödször is az urnákhoz járulhatnak az izraeliek, Netanjahu győzelme esetén szerinte viszont felszámolhatják a demokratikus intézményeket.

"Az egyenlőség és a partneri viszony mellett szavazunk, a békéért és a megszállás ellen, a demokráciáért és a társadalmi igazságosságért minden polgár számára" - hangsúlyozta a Haifán szavazó Ajman Ode, az arab pártok közös listájának vezetője a ynetnek.

"Ez az igazság pillanata Izrael számára, végső soron mindez csak két irányba vihet: a nagy Van Jövő (Jes Atíd) párthoz vagy a sötétség, a rasszizmus és a homofóbia kormányához" - mondta a médiának Jaír Lapíd, az ellenzék legnagyobb, centrista pártjának, a Van Jövőnek az elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!